Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Un deputat clujean vrea să modifice stema Transilvaniei

2 62

campanie PSD Cornel Itu

Deputatul dejean Cornel Itu pregăteşte, pentru sesiunea din toamnă a Parlamentului, un proiect privind modificarea stemei României, respectiv a stemei Transilvaniei. Potrivit acestuia, Lupa Capitolina şi Lupul Dacic vor fi însemnele ce se vor regăsi pe stema Transilvaniei.

Reporter: De ce credeţi că este necesară modificarea celor două steme?
Cornel Itu: Adoptarea acestui proiect ar îndrepta o mare nedreptate istorică, perpetuată de sute de ani, şi mă refer aici la lipsa oricărui simbol al românismului pe stema Transilvaniei.

Rep: Concret, ce modificări intenţionaţi să aduceţi? 
C.I.: În urma consultărilor avute cu mai mulţi istorici, propunem introducerea pe stema Transilvaniei a două simboluri heraldice care au o deosebită însemnătate în etnogeneza poporului român: Lupa Capitolina şi Lupul Dacic. Primul element, binecunoscuta Lupa Capitolina, semnifică recunoaşterea originii latine a poporului român, iar al doilea element, Lupul Dacic – stindardul de luptă al lui Burebista şi Decebal -, reprezintă fondul nostru autohton. Totodată, consider că este pe deplin justificată alocarea unui spaţiu generos celor două simboluri ale românismului pe stema Transilvaniei, proporţional cu componenţa etnică a acestei zone a României.

Rep: Este prima dvs iniţiativă de acest fel. În prima sesiune aţi avut şase iniţiative legislative, la care sînteţi autor sau coautor. La ce se referă acestea? 
C.I: Prin proiectele iniţiate, am încercat să conturez o politică îndreptată spre nevoile cetăţenilor, atît în privinţa provocărilor de ordin social, cît şi ale celor ce privesc sfera economică. Pentru mine, ca parlamentar, iniţierea, susţinerea şi adoptarea unor acte normative coerente, fie că sînt de ordin social sau economic, sînt motorul procesului de dezvoltare al întregii ţări, şi, implicit a regiunilor şi a comunităţilor locale. După acest principiu am încercat să îmi aşez întotdeauna priorităţile ca deputat.

Rep: V-aş ruga să enumeraţi cîteva dintre aceste proiecte.
C.I.: Între noile proiecte de lege pe care le-am iniţiat în sesiunea februarie- iulie 2014 aş menţiona Proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 53 din 2003 privind Codul muncii, o iniţiativă prin care propun crearea unui cadru legislativ cuprinzător, care să reglementeze, la nivel general, pentru sectorul bugetar, acordarea zilelor libere care fac puntea între zilele de sărbătoare legală şi zilele de repaus săptămînal.

Rep: De ce sînt importante aceste reglementări? 
C.I.: Stabilirea ”mini-vacanţelor” prin lege va crea un calendar previzibil, necesar operatorilor de turism, avînd ca efect stimularea acestui sector important pentru economia românească. Totodată, în urma creşterii volumului de vînzări a pachetelor de turism, se va înregistra, în mod automat, şi o creştere a sumelor atrase la bugetul de stat.

Rep: Aţi avut şi o iniţiativă privind activităţile de voluntariat
C.I.: Da, şi consider că adoptarea proiectului de Lege privind reglementarea activităţii de voluntariat în România, la care sînt, de asemenea, coiniţiator, a fost un succes de ordin legislativ. Principala noutate ce vine odată cu adoptarea acestui proiect de lege este aceea că voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională, ceea ce va impulsiona tinerii să se implice mai mult în astfel de activităţi benefice pentru societate şi pentru ei înşişi. Cel mai important efect al noului act normativ va fi acela de facilitare a accesului tinerilor la locuri de muncă, un obiectiv pe care PSD şi l-a asumat şi pe care îl urmează pas cu pas. De asemenea, am fost mulţumit că Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.202/2002, privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, la care de asemenea sînt coiniţiator, a fost adoptat deja de Senat şi sper ca, în sesiunea ce urmează, să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor.

Citește mai multe în Ziarul Făclia!

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More