Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Un domino uriaș va fi construit în centrul Clujului

0 50

Un joc domino, format din peste 3.000 de blocuri de BCA, va fi realizat sâmbătă, în zona centrală a municipiului Cluj. Cu o lungime de peste un kilometru șirul de piese va lega piața în care se află vechea catedrală romano-catolică Sfântul Mihail și piața Mihai Viteazu.

Evenimentul Cluj Dominoes este creat cu sprijinul Station House Opera, care a creat primul asemenea ‘joc’ în 2009, la Londra. De atunci, organizația a realizat asemenea ‘statui în mișcare’, numite și „Dominouri”, în mai multe orașe europene, Clujul fiind primul din Europa de Est.

Evenimentul este realizat în cadrul proiectului ‘Create to connect’, finanțat cu fonduri europene, și a ajuns până acum în orașe precum Copenhaga, Stockholm, Marsilia, Helsinki și Liubliana.

Piesele de domino sunt așezate astfel încât să conecteze, pornind dintr-unul din cele mai centrale puncte ale orașului, diferite spații publice și private — străzi, parcuri, cafenele, curți interioare, clădiri.

Proiectul are scopul de a mobiliza comunitatea prin nivelul de participare la o ‘construcție’, care apoi este dinamizată dar și dărâmată printr-un singur gest inițial, care pune în mișcare întregul șir și care este cunoscut publicului prin sintagma ‘principiul dominoului’.

Evenimentul presupune participarea a 100 de voluntari care, pe parcursul mai multor ore, vor așeza piesele în poziție. Ulterior, în jurul orei 17,00, piesele vor fi ‘puse în mișcare’. Organizatorii au explicat că viteza cu care se dărâmă șirul de piese este echivalentă cu cea a mersului pe jos. La Cluj vor fi necesare 20 de minute pentru a se dărâma toate cele 3.200 de piese, înșirate pe o distanță de 1,2 kilometri.

Istvan Szakats, președintele fundației AltArt, partenerul roman al proiectului, a explicat că, la finalul evenimentului, cele peste trei mii de blocuri de BCA vor fi oferite de organizatori comunităților sărace de la Pata Rât. În acest loc, care se află în apropierea gropii de gunoi a Clujului, trăiesc peste 1.500 de oameni. Istvan Szakats apreciază că materialul de construcție poate fi utilizat la ridicarea a aproximativ opt spații de locuit cu o cameră.

Proiectul, care susține candidatura orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, a necesitat o finanțare de 16.000 de euro.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More