Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol – GALERIE FOTO/VIDEO

0 253

elicopter SMURD3

Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbuşit, în această după-amiază, în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa. 

Mai multe echipaje de pompieri şi scafandri intervin cu bărci pentru recuperarea celor patru persoane aflate în elicopterul SMURD prăbuşit. Potrivit MAI, la bordul elicopterului se aflau un pilot, un copilot, un medic şi un asistent.

Conform managerul Serviciului de Ambulanţă Constanţa, unul din membrii echipajului, respectiv un medic, a fost adus la mal cu o barcă. Femeia este resuscitată în aceste momente.

Celelalte trei persoane aflate la bordul elicopterului SMURD sunt căutate în continuare de către scafandri şi pompieri.

Elicopterul transportase un pacient de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi mergea să realimenteze cu combustibil. Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, elicopterul SMURD se afla în misiune şi se îndrepta spre Tulcea, de unde urma să preia un pacient cu embolie pulmonară pentru a-l transporta la Spitalul Judeţean Constanţa.

”Din cauza temperaturii foarte scăzute a apei, victima găsită și resuscitată a intrat în hipotermie în câteva minute de la impactul elicopterului cu apa. Șansele ca celelalte trei victime să supraviețuiască sunt extrem de reduse”, a declarat Raed Arafat, șeful SMURD și ministru secretar de stat în Ministerul Sănătății.

 

ACTUALIZARE 18:00

Medicul aflat în elicopterul prăbuşit în Lacul Siutghiol, singurul din cei patru membri ai echipajului care a fost găsit şi salvat până la ora transmiterii acestei ştiri, a fost dus la Spitalul Judeţean Constanţa, după ce a răspuns manevrelor de resuscitare şi i-a revenit pulsul.

Echipajul medical aflat la locul prăbuşirii elicopterului a reuşit să îl salveze pe medic – o femeie – după mai bine de 45 de minute de manevre de resuscitare.

Femeia a fost resuscitată într-o ambulanţă, pe malul lacului, iar la ora transmiterii acestei ştiri, după ce s-a reuşit resuscitarea acesteia, ea a fost dusă la Spitalul Judeţean Constanţa.

ACTUALIZARE 18:15

Asistenta medicală aflată în elicopterul SMURD prăbuşit în Lacul Siutghiol are 38 de ani şi este însărcinată, afirmă prietenul acesteia, care spune că femeia îi dăduse un mesaj pe telefon în care îi spunea că se află în elicopter şi se îndreaptă spre Aeroporul Kogălniceanu.

Între cele patru persoane aflate la bordul elicopterului prăbuşit se află şi o asistenă medicală de la Spitalul Judeţean Constanţa.

Prietenul femeii spune că aceasta este însărcinată şi aflase de curând că va avea un copil.

Bărbatul mai spune că femeia îi dăduse un sms cu puţin timp înainte de prăbuşirea elicopterului, în care îi spunea că se află în aparatul de zbor şi se îndreaptă spre Aeroporul Kogălniceanu, pentru a alimenta cu combustibil.

Prietenul femeii crede că sunt mici şanse ca aceasta să mai fie găsită în viaţă.

ACTUALIZARE ora 19:00

„Pentru intensificarea căutărilor membrilor echipajului elicopterului EC 135, operat de SMURD Constanţa, prăbuşit în zona lacului Siutghiol, din judeţul Constanţa, din ordinul vicepremierului Gabriel Oprea un elicopter cu echipe de salvatori din Bucureşti este deja în zbor spre zona accidentului. Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a solicitat intervenţia de urgenţă a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale pentru a participa la misiunea de căutare. Primele forţe suplimentare au ajuns deja la locul accidentului”, informează MAI într-un comunicat de presă.

Potrivit aceleiaşi surse, din informaţiile de la faţa locului, o persoană care făcea parte din echipa medicală aflată la bordul elicopterului a fost scoasă din apă şi a fost resuscitată, aceasta fiind transportată la Spitalul Judeţean Constanţa.

Bărcile care au ajuns la faţa locului şi au recuperat prima victimă sunt din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea.

Potrivit ISU Dobrogea, primele echipaje au ajuns la faţa locului la ora 16.30, iar prima persoană din echipaj a fost găsită la ora 16.45.

La momentul accidentului, elicopterul se întorcea către bază, de la o misiune de salvare aero-medicală, după ce a transportat un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa, se mai arată în comunicatul MAI.

ACTUALIZARE ora 21:00

Secretarul de stat Raed Arafat, ajuns și el la fața locului, a spus că nu exclude în totalitate varianta ca asistenta medicală, pilotul şi copilotul elicopterului SMURD să mai fie găsiţi în viaţă. Arafat nu a vrut să facă publice numele celor patru membri aflaţi în aparatul de zbor şi a spus că toţi cei trei dispăruţi sunt tineri, cu vârste sub 40 de ani.

ACTUALIZARE ora 21:55

Echipele de intervenţie au adus cu şalupa la mal, în jurul orei 21.25, trupul unuia dintre cei trei dispăruţi în lacul Siutghiol, la ora transmiterii ştirii echipele medicale făcându-i masaj cardiac.

ACTUALIZARE ora 23:50

Raed Arafat a anunțat în urmă cu câteva minute că, în ciuda eforturilor disperate ale medicilor constănțeni, doctorița aflată în elicopter, prima care a fost salvată din apă, a fost declarată decedată la Spitalul Județean Constanța.

ACTUALIZARE ora 00:00

Raed Arafat a anunțat chiar la miezul nopții că o a treia victimă a fost scoasă din apă de către scafandrii veniți la fața locului. Și în cazul acesteia se va aplica aceeași măsură a începerii manevrelor de resuscitare și încălzirii corpului pentru a vedea dacă răspunde la manevre.

foto: twitter.com/suspaharu

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More