Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Un nou muzeu pentru municipiul Dej. Se deschide Centrul Muzeal al Locomotivelor

2 585

Deputatul Cornel Itu a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor.

Judeţul Cluj se va îmbogăţi cu un nou muzeu, după ce Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 10 octombrie, Proiectul de lege pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor, act normativ și susținut de către deputatul Cornel Itu în plenul Camerei.

„Legea a fost reexaminată, și le mulțumesc colegilor pentru votul pe care l-au dat din nou pentru înființarea muzeului din Dej. Potrivit actului normativ se înfiinţează, ca organism cu statut juridic, Centrul Muzeal al Locomotivelor, în municipiul Dej, comuna Cuzdrioara. Centrul Muzeal va fi în subordinea Muzeului Căilor Ferate aflat în structura Centrului National de Calificare şi Instruire Feroviară, şi va expune material rulant de cale ferată, de promovare a istoriei şi tehnicii feroviare, de importanţă naţională” transmite deputatul PSD.

Depoul Dej-Triaj, aflat la o distanţă de 60 de km de municipiul Cluj-Napoca, găzduieşte 25 de exponate, respectiv locomotive cu aburi, cea mai veche având 105 ani, locomotive electrice, precum şi vagoane, adevărate bijuterii ale transportului feroviar care au făcut istorie în România. Expoziţia a fost înfiinţată în urmă cu 23 de ani de câţiva ceferişti pasionaţi din Dej, care s-au zbătut să aducă noi exponate pe care le-au recondiţionat în speranţa că numărul celor care vor veni să le vadă va creşte de la an la an.

Conservarea exponatelor este făcută prin grija şi dăruirea unei echipe de angajaţi din domeniul feroviar, şi prin implicarea unui om inimos şi pasionat de istoria feroviară, domnul Florin Nan, însă acest spaţiu cu potenţial turistic şi cultural nu avea statut juridic şi nu beneficia de o minimă finanţare din partea statului român, drept urmare risca să se degradeze şi să cadă în uitare.

„Prin aportul pe care l-am adus, unii prin activitatea de conservare a acestor bijuterii ale istoriei feroviare româneşti, iar alţii prin demersurile făcute pentru a da un statut juridic adecvat acestei expoziţii, am reuşit să dăm Dejului, Clujului un nou obiectiv cultural şi turistic în judeţul Cluj prin înfiinţarea acestui nou muzeu” a încheiat Cornel Itu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Anonim spune

    Pacat de infrastructura pentru a ajunge la muzeu

  2. Anonim spune

    Acuma … unde i centrul asta …municipiul Dej ? sau comuna Cuzdrioara ? Că Municipiul Dej nu are nimic de a face cu comuna Cuzdrioara, decât că treci prin Cuzdrioara că sa ajungi in Dej Triaj ! Daca ii scrisă așa legea înseamnă că e o grava eroare ,care va duce la confuzii de ordin teritorial

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More