Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Un nou val de caniculă peste România. Cum va fi vremea în următoarea perioadă

0 55

canicula_1_01292100

Vremea va fi călduroasă, local caniculară după-amiaza în regiunile vestice şi sudice şi, izolat, în cele centrale.Temperaturile maxime se vor încadra în general între 31 şi 35 de grade, cele mai scăzute fiind pe litoral.

În Transilvania, în intervalul 3-7 august, vremea se va încălzi de la o zi la alta, astfel că în vestul şi sud-vestul regiunii se va instala din nou canicula, temperaturile maxime urmând să crească de la o medie de 30-31 de grade la aproximativ 34 de grade, în data de 6 august.

Va urma o uşoară diminuare a regimului temperaturilor în perioada 8-10 august, când maximele vor fi în jurul a 32 de grade, tendinţa pentru cea de-a doua săptămână fiind de persistenţă a unui regim termic foarte ridicat, local canicular.

În privinţa regimului valorilor nocturne, acestea vor fi în medie de 12-13 grade în primele nopţi, dar şi în perioada 9-11 august, când în depresiuni vor fi şi valori mai mici de 10 grade, iar în restul perioadei media regională va fi de 14-15 grade.

Probabilitatea de ploaie se va menţine foarte redusă pe parcursul intervalului de referinţă, ploi de scurtă durată fiind de aşteptat izolat, în special în zonele mai înalte de relief, în perioada 11-13 august.

Potrivit ANM, în Maramureş, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea va fi în încălzire, astfel că local se va instala din nou canicula, media maximelor termice fiind în creştere de la 31 de grade, în data de 3 august, la aproximativ 35 de grade, în data de 7 august.

Va fi posibilă o uşoară scădere de temperatură în perioada 8-10 august, când maximele vor fi de 33-34 de grade, tendinţa pentru cea de-a doua săptămână fiind de persistenţă a unui regim termic ridicat, local canicular.

Valorile termice nocturne vor fi în medie de 15-17 grade, ceva mai scăzute în primele nopţi, dar şi în perioada 9-11 august.

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză regimul pluviometric se va menţine deficitar, cu probabilitate foarte redusă pentru ploi izolate, de scurtă durată, în special în zonele mai înalte de relief.

Reguli ce trebuie respectate pe caniculă

– Consumaţi zilnic între 1,5 şi 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

– Mâncaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

– Evitaţi consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

– Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucuri, răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

– Faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă, iar dacă aveţi aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

– Dacă e musai să ieşiţi din casă la orele amiezii, purtaţi neapărat pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

– Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More