Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Un paramedic SMURD desemnat ”Salvatorul de onoare al anului 2017” – FOTO/VIDEO

0 387

Doi paramedici SMURD ai ISU Bistrița au devenit eroi pentru victimele unui accident rutier care a avut loc în luna mai a acestui an, pe DN 1C, pe raza localității Bonțida. Unul dintre cei doi paramedici este Cătălin Moldovan, care a fost desemnat recent „Salvatorul de onoare al anului 2017”.

Cei doi paramedici, plutonier major Cătălin Moldovan și plutonier major Ambrozie Acu, se întorceau vineri după-amiaza spre casă, la Bistrița, după ce absolviseră modulul 2 la un curs de perfecționare SMURD, la centrul de formare SMURD din Cluj-Napoca.

Deplasându-se cu mașina personală a unuia dintre ei spre casă, cei doi paramedici au fost martori ai accidentului de la Bonțida, fiind printre primele mașini care au ajuns la locul accidentului, după ce autoturismul înmatriculat în Cluj s-a izbit violent de un cap de pod.

Dacă alți șoferi și-au continuat drumul, cu dorința de a nu fi blocați ulterior în trafic, cei doi paramedici au oprit imediat mașina și au sărit într-un suflet să acorde asistență victimelor accidentului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bistrița, Marius Rus, cei doi paramedici au găsit la locul accidentului două persoane, una încarcerată și una neîncarcerată.

Conducătorul auto, o persoană de sex feminin, avea membrele inferioare prinse în caroseria autovehiculului, iar pasagerul, o persoană vârstnică, prezenta traumatisme și leziuni grave.

Salvatorul bistrițean a pătruns în autoturism pentru a verifica starea celor două victime și, cu ajutorul colegului pompier și unui echipaj SAJ, a reușit extragerea persoanei de sex masculin din autoturismul implicat în accident. Cea de a doua victimă, rămasă încarcerată, a putut fi extrasă doar cu ajutorul echipajului de descarcerare, însă, până la sosirea acestuia, paramedicul a reușit să o stabilizeze.

catalin moldovan ambrozie acu smurd bistrita

Cătălin Moldovan și Ambrozie Acu au așteptat lângă victime până la sosirea echipajului de descarcerare al ISU Cluj, după care au ajutat la scoaterea femeii din mașină și au rămas la fața locului până s-au asigurat că victimele sunt preluate de echipajele medicale, mai spune Marius Rus.

Din acel moment, s-a creat o legătură de suflet între salvator și cele două persoane, care astăzi trăiesc datorită lui și și-au revenit în totalitate.

La două luni după cumplitul accident, acestea au luat legătura cu colegul nostru, mulțumindu-i pentru tot ceea ce a făcut pentru a le salva.

”De la începutul carierei militare în domeniul situaţiilor de urgenţă, acesta a reuşit să ducă la bun sfârşit sute de intervenţii în urma cărora tot atâtea persoane au fost salvate, fiind unul din cei mai apreciați paramedici din comunitatea noastră. Suntem onorați că, din miile de salvatori români, paramedicul bistriţean a fost desemnat – Salvatorul de onoare al anului 2017”, spun reprezentanții ISU Bistrița.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More