Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Un pompier de la Dej și tatăl lui, condamnați pentru trafic de influență și nerespectarea regimului armelor și munițiilor

0 224

accident la iesire din Dej

Cotidianul Bună Ziua Cluj prezintă pe larg cazul a doi bărbați din Dej, tată și fiu, condamnați pentru trafic de influență și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Faptele s-au petrecut în perioada august-septembrie 2010, potrivit sursei citate. Vasile Farcău senior a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, iar Vasile Farcău junior (fiul primului) a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Anchetatorii au descoperit că cei doi au pretins și primit de la mai mulți angajați ai Detașamentului de Pompieri din Dej sume de bani cuprinse între 1.500 și 2.000 de euro pentru a interveni la șeful biroului de resurse umane din cadrul ISU Cluj (F. I.) pentru a nu fi disponibilizați ca urmare a măsurilor de reorganizare dispuse în 2010 la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

Vasile Farcău junior era angajat al ISU Cluj – Detașamentul de Pompieri din Dej, iar sumele respective de bani urmau să ajungă la Farcău I. (șeful biroului de resurse umane), care este chiar fratele lui Vasile Farcău senior.

Seniorul a fost judecat și pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în urma percheziției domiciliare, în casa acestuia au fost găsite mai multe cartușe cu alice sertizate, un sertizor mecanic și un cartuș cu golnț, muniție pentru care Vasile Farcău senior nu avea acte de proveniență și nici autorizare de deținere.

Potrivit procurorilor care s-au ocupat de caz, cei doi i-au convins pe convins colegii de muncă ai juniorului de faptul că s-ar putea să fie disponibilizați ca urmare a măsurilor de reorganizare din MAI, dar că ei pot interveni la superiori pentru a-și păstra locul de muncă. Totul în schimbul unor sume de bani. La dosarul cauzei se regăsește, spune sursa citată, și un denunț anonim formulat de un alt pompier din Dej, care confirmă faptul că cei doi, tată și fiu, pretindeau sume de bani pentru a le asigura celor care plăteau păstrarea locului de muncă.

Citiți aici întreaga poveste și conținutul interceptărilor telefonice făcute de anchetatori

Ce prevede soluția dată de Tribunalul Cluj în 28 ianuarie 2014

Solutia pe scurt:

I. Condamnă pe inculpaţii :

1. F.V. junior pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (un singur act material), la pedeapsa de :2 (doi) ani închisoare.Face aplicarea art.71 alin.2 şi art.64 lit.a, teza a II-a, şi b C.pen.Potrivit art.81 C.pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului, pe durata termenului de încercare prev. de art.82 C.pen., respectiv acela de 4 ani.Conform art.359 C.pr.pen. atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei, prev. de art.83 C.pen.Face aplicarea art.71 alin.5 C.pen.

2. F.V. senior pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, la pedeapsa de : 6 (şase) luni închisoare.În baza art.279 alin.3 lit.a C.pen., cu aplicarea art.74 lit.c C.pen. şi art.76 lit.c C.pen., pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, la pedeapsa de :3 (trei) luni închisoare.În baza art.33 lit.a C.pen. constată că infracţiunile săvârşite de inculpat sunt concurente, iar în baza art.34 lit.b C.pen. contopeşte pedepsele stabilite pentru acestea şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv aceea de :6 (şase) luni închisoare.Face aplicarea art.71 alin.2 şi art.64 lit.a, teza a II-a C.pen.Potrivit art.81 C.pen. dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului, pe durata termenului de încercare prev. de art.82 C.pen., respectiv acela de 2 ani şi 6 luni.Conform art.359 C.pr.pen. atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării condiţionate a executării pedepsei, prev. de art.83 C.pen.Face aplicarea art.71 alin.5 C.pen.

În baza art.118 alin.1 lit.f C.pen. dispune confiscarea specială de la inculpatul F.V. senior, în favoarea statului, a următoarelor bunuri : una cutie de culoare neagră cu inscripţia „BORNAGHI”, în care se aflau 20 cartuşe cu alice, sertizate, purtând pe partea metalică inscripţia „12 BORNAGHI 12 Italy”; una cutie de culoare galbenă cu inscripţia „Cheddite JK8” în care se aflau 23 de cartuşe cu alice, sertizate, putând pe partea metalică inscripţia „12 – Cheddite”; una cutie de culoare gri cu inscripţia „12cal. 67,5mm”, „Rottweil extra line”, „EXPRESS” în care se aflau 5 cartuşe cu alice, purtând pe partea metalică inscripţia „12 RWS/GECO 12 ROTTWEIL”; una casetă din material lemnos, de culoare maro, în care se aflau 10 cartuşe cu alice purtând pe partea metalică inscripţia „12 – Cheddite”, 4 cartuşe cu alice purtând pe partea metalică inscripţia „16 Cheddite”, 4 cartuşe de culoare verde, cu alice, purtând pe partea metalică inscripţia „12”, una bucată de cartuş culoare neagră, cu alice, purtând pe partea metalică inscripţia „12”, 4 cartuşe cu alice purtând pe partea metalică inscripţia „12 RWS/GECO 12 ROTTWEIL”, 3 cartuşe cu alice purtând pe partea metalică inscripţia „12 BORNAGHI 12 Italy”, 3 cartuşe cu alice purtând pe partea metalică inscripţia „12 BROWNING 12”, una bucată cartuş cu alice purtând pe partea metalică inscripţia „SELLIER & BELLOT 12”, 2 cartuşe cu alice purtând pe partea metalică inscripţia „SELLIER & BELLOT 16”, una bucată cartuş cu alice purtând pe partea metalică inscripţia „FIOCCHI ITALY 12”, una bucată cartuş cu alice purtând pe partea metalică inscripţia „BASCHIERI & PELLAGRI 12”, 3 cartuşe cu glonţ purtând în capul tubului inscripţia „S&B 6,5×57” şi un cartuş cu glonţ purtând în capul tubului inscripţia „22 75”.

În baza art.357 alin.2 lit.e C.pr.pen. dispune restituirea următoarelor bunuri către inculpatul F.V. senior : una bucată sertizor metalic, un recipient din plastic de 250 ml ce conţine alice, având greutatea totală de 1780 g (cântărirea s-a efectuat împreună cu recipientul din plastic, fiind folosit un cântar marca POYEAR) şi una pungă din material plastic, de culoare alb cu verde, cu inscripţia „Jolidon” ce conţine alice, având greutatea totală de 1090 g (cântărirea s-a efectuat împreună cu punga din plastic, fiind folosit un cântar marca POYEAR).

II. În baza art.11 pct.2 lit.a rap. la art.10 lit.a C.pr.pen. achită pe inculpatul F.V.senior de sub învinuirea de săvârşire a infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art.257 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.41 alin.2 C.pen.

Potrivit art.191 C.pr.pen. obligă inculpaţii F.V. junior şi F.V.senior la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în sumă de 1.500 lei pentru fiecare inculpat.Cu drept de apel în 10 zile de la pronunţare cu inculpatul Farcău Vasile senior şi de la comunicare cu inculpatul Farcău Vasile junior.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 28 ianuarie 2014.

La această soluție, DIICOT Cluj a făcut apel în 6 februarie, primul termen de judecată la Curtea de Apel Cluj fiind programat în 14 noiembrie.

Potrivit lui Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Vasile Farcău (junior), angajat la Detașamentul de Pompieri din Dej,  a fost disponibilizat în 2011.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More