Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Un val de aer polar aduce scăderi masive de temperatură în weekend

0 134

Iarna loveşte România cu frig siberian şi ninsori! În această noapte şi mâine dimineaţă, în Moldova şi în estul Trasilvaniei, temperaturile vor scădea până la minus cinci grade. Autorităţile sunt în alertă, iar şoferii sunt sfătuiţi să iasă la drum doar dacă au maşinile pregătite pentru iarnă. La munte ninge deja de aseară.

Iarna s-a instalat la munte, unde de aseară ninge, iar la peste 1500 de metri altitudine, stratul de zăpadă trece de 10 centimetri. Pe vârfuri, viscoleşte. Schimbarea vremii s-a resimţit puternic în estul României, aflat sub influenţa unui val de aer siberian.

  Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat informarea meteo de răcire accentuată, vânt și ninsori la munte, valabilă până sâmbătă. În Moldova, Transilvania și Muntenia se anunță vânt puternic și precipitații mixte.

Potrivit informării ANM, astăzi, de la ora 11.00 până sâmbătă la ora 10:00, vor ninsori la munte, precipitații mixte, intensificări ale vântului.

Vremea va fi rece în sudul, centrul și estul țării, chiar deosebit de rece în Moldova și estul Transilvaniei, unde în cea mai mare parte a intervalului vor fi temperaturi negative.

În Carpații Meridionali și Orientali precum și în zonele submontane aferente vor predomina ninsorile, iar local în Oltenia, Muntenia, dealurile Moldovei și în zonele depresionare precipitațiile vor fi mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) și trecător se poate depune polei.

Iarna vine peste România cu ploi reci, ninsori și chiar vijelii. În sudul și estul țării este o vreme câinoasă, iar în zonele de munte avem deja un strat gros de zăpadă.

Pe creste, vântul bate cu 80 de kilometri pe oră și salvamontiștii îi sfătuiesc pe cei dornici de drumeții să stea acasă.

La peste 2.000 de metri altitudine a nins, iar vântul a suflat nervos.

În Bucegi, pe drumul către Piatra Arsă, stratul de zăpadă depășește 5 centimetri. Probabil, în curând își vor face apariția și drumarii, căci altfel, șoseaua se transformă în patinoar.

Cel mai mare strat de zăpadă, de 22 de centimetri – la Bâlea Lac

Cel mai mare strat de zăpadă din ţară, de 22 de centimetri, a fost măsurat vineri dimineaţa, la staţia meteo de la Bâlea Lac, situată la peste 2.000 de metri altitudine, în munţii Făgăraş, potrivit hărţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie, privind grosimea stratului de zăpadă.

Meteorologii de la Sibiu confirmă că, la Bâlea Lac, zăpada măsoară 22 de centimetri şi spun că este posibil să mai ningă în următoarele ore.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More