Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Unul dintre cei mai apreciați tatuatori la nivel mondial este din Dej. Tatuajele lui au făcut înconjurul lumii

1 2.774

Sunt prea puține momentele când avem parte de știri pozitive cu români plecați în străinătate. Majoritatea informațiilor despre români care ne vin de peste hotare povestesc de fapte antisociale, activități ilegale, sau crime, având la origine români plecați în străinătate.

Tocmai de aceea, am găsit de cuviință să demonstrăm că nu toți românii devin personaje negative odată ce părăsesc țara natală. Există unii, puțini ce-i drept, care, după ce au părăsit România, au reușit prin forțe proprii să se ridice și să-și creeze un renume nu doar în țările unde au ajuns, dar și pe plan mondial.

Este și cazul lui Cristian Gherman, un tânăr din Dej, care a devenit cunoscut în întreaga lume datorită unei activități mai puțin obișnuită, dar care i-a adus numeroase premii și laude internaționale.

Crescut la Dej, în perioada comunistă, Cristi Gherman a avut mereu dorința de a părăsi țara, iar după Revoluția din 1989 acest lucru a devenit posibil, astfel că a profitat de moment. Avea doar 16 ani când a plecat prima dată de acasă pentru a-și începe aventura vieții sale. A locuit și lucrat în diferite țări europene, în timpul călătoriilor sale având diverse slujbe pentru a supraviețui. A lucrat în construcții, în restaurante și cluburi de noapte, iar o vreme a cochetat și cu modelling-ul.”A fost un drum lung și dificil. De atunci am locuit în șapte țări diferite (inclusiv în SUA), dar am senzația că Statele Unite nu va fi și ultima. Eu și soția mea ne gândim să ne mutăm în China pentru o perioadă”, mărturisește Cristi.

10300166_10201228475513338_6410825388357688415_n

Acesta își amintește cum a început toată aventura sa în arta tatuajului: ”Am început să tatuez practic peste noapte, fără să plănuiesc acest lucru. Am fost acasă la un amic al unui prieten să-mi fac un tatuaj și am fost fascinat de întreg procesul. Acea experiență m-a inspirat să devin și eu un artist în arta tatuajului. A doua zi, mi-am cheltuit toți banii pe care-i aveam și am cumpărat câteva echipamente pentru tatuaje, asta se întâmpla în 1995 în Ungaria, unde locuiam la acel moment. La puțin timp după aceea, m-am mutat înapoi în România pentru câțiva ani, unde am început să tatuez.”

”Am avut parte de obstacole încă din prima zi. După ce am achiziționat echipamentele de tatuat în Ungaria, mi-am dat seama că n-am nici cea mai mică idee ce să fac cu ele și cum să lucrez cu delicatele, zgomotoasele și vibrantele mașinării. Nu știam cât de adânc trebuie să intre acul sau cât de repede trebuie să funcționeze. Pe atunci, în 1995, nu exista YouTube iar cei câțiva artiști tatuatori (în Ungaria) nu erau dornici să învețe pe cineva ceva. Cel puțin nu cei pe care i-am întrebat. Un alt obstacol mare a fost lipsa clienților care să își dorească ceva serios.”

M-am mutat la Dublin în 2000 și în acea perioadă la modă erau steagurile irlandeze, frunzele de trifoi sau prenumele, ceea ce clar nu era suficient pentru a-mi îmbunătăți talentul artistic.

”În 2008 mi-am deschis propriul studio și am decis să fac ceea ce vreau”, spune Cristi, mărturisind că emisiunile TV despre tatuaje au făcut ca lumea să fie mai deschisă la minte, iar clienții săi să-și dorească și tatuaje mai artistice.

Doi ani mai târziu, dejeanul a fost invitat să participe la un reality show despre tatuaje, însă această provocare nu a ținut prea mult timp. Astfel că, obișnuit cu călătoriile și condus mereu de un spirit aventuros, Cristi a început să călătorească prin toată Europa la diverse evenimente care aveau ca element central tatuajele.

În acea perioadă de câteva luni de zile, numele Cris Gherman a început să fie cunoscut în această lume nu prea mediatizată a tatuatorilor și tatuajelor.

cris gherman tatuand

”În 2013 am venit la New York pentru a lucra pentru Last Rites, dar nici acest lucru nu a durat prea mult. Cred că eram atât de obișnuit cu călătoriile încât nu aveam răbdare să stau prea mult în același loc”, spune acesta.

Doar anul trecut, Cris Gherman a participat la zeci de evenimente pe întreg globul. Pasiunea lui de-o viață, tatuajele, și renumele pe care și l-a construit cu muncă asiduă dar și mult talent, l-au condus la diverse convenții în multe țări europene dar și în diverse mari orașe americane, călătorind din Argentina în Thailanda, sau din China în Europa.

Cristi este recunoscut în întreaga lume pentru tatuajele lui în stiluri realism și hiper-realism, însă ceea ce îl face cu adevărat remarcat la nivel mondial sunt ochii, elementul central al celor mai reușite tatuaje realizate de el. ”Ochiul” a devenit definitoriu pentru opera de artă creată de Cris Gherman, iar aceste tatuaje i-au adus doar în ultimii ani numeroase premii internaționale la convențiile despre tatuaje.

tatuaje cris gherman

La aproape 20 de ani de când a plecat prima dată din România, Cristi Gherman a locuit în șase țări, a călătorit în alte 15 și vorbește fluent româna, maghiara, spaniola și engleza, după cum se arată în scurta lui biografie de pe site-ul personal crisgherman.com.

FOTO: crisgherman.com și Facebook.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Pascu spune

    Sunt o sumedenie de români ce fac lucruri extraordinare in străinătate , nu sunt greu de gasit !!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More