Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Unul dintre cei mai buni bucătari români în dialog cu Someșeanul.ro

0 2.729

Am avut ocazia să stăm de vorbă cu Mocan Emanuel, un tânăr din Dej, campion al gastronomiei internaționale și naționale. El ne-a împărtășit toate experiențele sale, planurile de viitor și cum a ajuns unul dintre cei mai buni bucătari din România.

Am avut ocazia să mă reîntâlnesc acum câteva zile cu un vechi prieten despre care aflasem că devenise unul dintre cei mai buni chefi din țară. Cunosc pasiunea lui despre gastronomie de multă vreme, dar nu știam că există competiții naționale și internaționale, concursuri care l-au propulsat pe scena mondială. Plus că, dejean fiind, consider că numele lui și realizările sale în materie de gastronomie ne reprezintă în acest moment întreaga comunitate.

Într-un dialog cu el, care a început ca o simplă întâlnire la o cafea, am aflat detaliile care îl transformă pe Mocan Emanuel într-un exemplu de admirat atât pentru comunitatea dejeană, cât și pentru întreaga țară.

„Am început la 14 ani sub îndrumarea maeștrilor Adrian Pop și Adrian Rusu” a început el să îmi povestească și să recunoască faptul că motivul principal ce a dus la pasiunea sa pentru gastronomie a fost un concurs, Cupa Argeșului, unde a văzut echipa de juniori a României care se antrena pentru cupa mondială, și că, de asemenea, interesul său a fost stârnit de expozițiile de artă culinară. 

În perioada imediat următoare, Emanuel prinde gustul concursurilor, „ Cupa de Cristal a Bucureștiului, în 2013, a fost prima competiție la care am participat cu doi bucătari. A urmat, în 2014, Gastropan Brașov unde am luat o mențiune. Am avut mult de învățat din acea competiție fiindcă acolo am văzut ce înseamnă cu adevărat arta culinară”.

În urma acestor competiții el este ales de Chef Cezar Munteanu, care avea nevoie de un junior, pentru a participa, în Franța, la concursul Les Chefs en Or. Emanuel mărturisește că acel moment a fost unul decisiv pentru el:

„A urmat o perioadă de antrenament intens și pot să zic că a fost cumva, având 18 ani, anul majoratului, anul în care am luat contact cu bucătăria internațională.”

A fost prima ediție a acestui concurs și el a devenit primul câștigător la juniori. Am aflat stupefiat că ultimul câștigător român al unui astfel de concurs a fost Grigore Capșa, undeva la finalul secolului XIX, român care a revoluționat arta culinară românească și al cărui nume îl poartă un restaurant renumit al Bucureștiului, Casa Capșa.

Foto: Al patrulea, de la stânga la dreapta, Grigore Capșa

„A urmat o perioadă de lucru cu Cezar Munteanu în Brașov, apoi am condus o echipă în București în propriul restaurant al lui Cezar Munteanu. Între timp am participat la Global Young Chefs Challenge, unde m-am clasat pe locul 4”, continuă el și afirmă că această poziție în clasament a fost un semnal de alarmă pentru cariera sa gastronomică și că a fost momentul în care a decis că trebuie să devină unul dintre cei mai buni în ceea ce face.

„În 2016 am participat la Olimpiada Culinară din India, unde după 2 etape, 2 semifinale și finala, m-am clasat pe locul 6 mondial din 50 de concurenți. La finalul lui 2016 am format o echipă cu Chef Alin Morariu pentru finala Arena Bucătarilor unde ne-am clasat pe locul 3, iar tot în aceeași perioadă am fost asistentul seniorului României, Liviu Preda, la finala de la Chefs en Or 2016.”

Marele succes a venit în 18 noiembrie anul acesta, Mocan Emanuel devenind reprezentant al României într-unul dintre cele mai mari concursuri din lume:

„În mai 2017, în urma semifinalei m-am calificat în finala națională de la București. Împreună cu Chef Todean Marius am câștigat competiția și urmează să reprezint România la marea finala de la Paris din 2018. O să mă aflu a treia oară consecutiv în acest concurs, fiind singurul concurent care a fost atât junior, ajutor, cât și senior. Pe lângă acest lucru cea mai mare bucurie a mea este că juniorul care va reprezenta România la această competiție, Alin Vădean, este antrenat de către mine. Am văzut și văd în el un potențial foarte mare.”

Foto: Trofeul Bocuse d’Or

În ceea ce privește planurile sale de viitor, Mocan Emanuel mi-a mărturisit că visul său este de a ajunge unul dintre cei mai buni bucătari din țară și din lume și să participe la cea mai cunoscută competiție mondială, Bocuse d’Or:

„Îmi doresc să ajung să particip la Bocuse d’Or, cea mai prestigioasă competiție culinară din lume și am dorința de a ajunge să am propriul lanț de restaurante unde să am ocazia să ofer și să împărtășesc oamenilor, fie ei de orice nivel social, o mâncare de calitate la un preț corect și rezonabil, întrucât prin aceasta să pot contribui la cultivarea din punct de vedere culinar a clienților care ne trec pragul.”

Mocan Emanuel devine astfel un exemplu de urmat prin dăruirea de care dă dovadă în arta culinară și de asemenea este un reprezentant al imaginii României pe scenele internaționale ale gastronomiei. Nu în ultimul rând el este și un însemn al comunității dejene, locul de unde a pornit întreaga sa aventură gastronomică, locul pe care îl numește acasă.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More