Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Vaccinare la liber cu AstraZeneca: Românii se pot vaccina chiar dacă nu au programare

0 262

Românii se pot vaccina cu serul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca și fără programare. Decizia a fost luată în contextul interesului din se în ce mai scăzut al populației față de acest tip de vaccin, după controversele legate de posibilele reacții adverse care pot apărea în urma administrării serului. O circulară emisă de Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare anti-COVID-19 (CNCAV) permite centrelor de vaccinare să administreze acest tip de vaccin fără o programare prealabilă.

Persoanele care vor să se vaccineze cu serul AstraZeneca pot face acest lucru fără programare.

”Ca urmare a scăderii adresabilității populației pentru vaccinarea cu vaccinul Vaxzevria, produs de compania AstraZeneca, în vederea facilitării accesului la vaccinare al persoanelor care doresc acest lucru, vă informez că în centrele de vaccinare cu produs AstraZeneca, în care nu există persoane programate, se poate permite vaccinarea persoanelor prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară programarea prin platformă, respectându-se celelalte proceduri și instrucțiuni emise de CNCAV”, se arată într-un document prin care ministrul Sănătății este informat de CNCAV cu privire la decizie.

Câți români s-au vaccinat până acum cu serul AstraZeneca

Potrivit celor mai recente date anunțate de CNCAV, luni seara, de la începutul utilizării vaccinului AstraZeneca pe teritoriul României, pe 15 februarie,  și până în prezent, 404.066 de persoane au primit acest ser, dintre care 397.579 au fost vaccinate cu prima doză, iar 6.487 au primit și a doua doză.

Pe 7 aprilie, Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a anunțat că există o legătură de cauzalitate între apariția unor cheaguri de sânge și administrarea vaccinului AstraZeneca.

Reprezentanții EMA au precizat atunci că este vorba despre reacții adverse extrem de rare, motiv pentru care nu au retras recomandarea folosirii vaccinului și nici nu au venit cu recomandări suplimentare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More