Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Vacile moarte, prinse în ghețurile Văii Fizeșului au fost scoase din apă. Proprietarul va fi identificat după ADN-ul vacilor – VIDEO

0 129

Cazul semnalat în urmă cu câteva zile de Someșeanul.ro în legătură cu cadavrele unor vaci prins în apele înghețate dinb Valea Fizeșului, la intrare în comuna Mintiu Gherlii, nu a rămas fără ecou.

O anchetă în acest caz a fost deschisă de Direcția Sanitar-Veterinară Cluj și de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, pentru identificarea proprietarului vacilor care au fost găsite înecate în Valea Fizeșului.

Cazul a fost semnalat presei de câțiva localnici, care au avut parte de imagini teribile la descoperirea bovinelor captive între ghețurile văii care traversează comuna Mintiu Gherlii. Primarul comunei, Dumitru Oltean, a declarat pentru Someșeanul.ro faptul că a notificat unui proprietar de vaci din comună această situație, cerându-i acestuia să scoată vacile din valea înghețată, însă bărbatul a spus că vacile nu sunt ale lui. Asta deși toată lumea știa că bărbatul își ține cireada de vaci tocmai în acea zonă, iar animalele merg de multe ori la apă pentru a se adăpa chiar în acea zonă. Oamenii care locuiesc în zonă presupun că vacile bărbatului ar fi mers la apă să se adape în urmă cu câteva zile, însă gheața s-a rupt sub greutatea lor și au rămas captive, murind înecate.

Proprietarul animalelor putea fi identificat după crotaliile din urechile vacilor, însă, după apariția cazului în presa locală, crotaliile au dispărut subit, acestea fiind tăiate de persoane rămase încă necunoscute, care au pătruns cu tot riscul pe suprafața apelor înghețate până la vaci, pentru a ascunde identificarea acestora.

Potrivit lui Ioan Olelelu, directorul Direcției Sanitar Veterinară din Cluj, prezent și el azi la fața locului, animalele vor putea fi identificate totuși după ADN-ul acestora. Ioan Oleleu a declarat azi pentru Someșeanul.ro că o comisie a DSV s-a deplasat chiar ieri la fața locului și a constatat că este vorba despre două bovine înecate în Valea Fizeșului, ale căror crotalii au fost tăiate, tocmai pentru a îngreuna identificarea.

Un ultilaj de la Samus Dej a ajutat azi la scoaterea cadavrelor animalelor din apele înghețate, acestea urmând să fie decapitate, iar capul acestora să fie trimis la laboratorul din Cluj-Napoca pentru identificarea proprietarului cu ajutorul informațiilor ADN ale bovinelor, datele ADN alături de informațiile de pe crotal fiind trecute într-un registru alături de numele proprietarului.

Cazul este instrumentat în continuare de DSV Cluj și IPJ Cluj, pentru identificarea și tragerea la răspundere a proprietarului vacilor.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More