Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Vernisajul Expoziției de artă populară a Școlii de Arte Cluj, la Galeria ‘Arte’

0 67

Marți 11 iulie, Galeria ‘Arte’ de pe strada Vasile Alecsandri nr. 1, situată în plin centrul municipiului a fost arhiplină cu prilejul vernisajului expoziției lucrărilor de final de an realizate în cadrul cursurilor cusut-țesut de la Bedeciu, Rugășeșeti, Răchițele și Cluj-Napoca ale Școlii de Arte Cluj, prilej cu care au fost înmânate și diplomele de absolvire cursantelor care au frecventat cursurile renumitului meșter popular Elvira Gavriș.

În deschidere, dl. Vasile Corpodean, managerul Școlii de Arte Cluj, a promis că instituția pe care o conduce se va strădui să deschidă cursuri similare și în alte localități, cât doamna Gavriș va fi în putere. Apoi a menționat următoarele: ‘Acesta este cel mai răspândit dintre toate cursurile școlii de Arte și aduce cele mai multe bucurii instituției, iar doamna Gavriș știe bine toate drumurile județului, pe care le parcurge’.

La rândul său, d-na Elvira Gavriș, cu modestia sa recunoscută, a mulțumit instituției pentru sprijin iar absolventelor li s-a adresat astfel: ‘Anul acesta am avut șaizeci de cursanți în anii I și II dar absolvenți doar patru la Bedeciu, doisprezecece la Rugășești și doi la Cluj. Vă mulțumesc pentru că ați participat la cursuri și v-ați însușit fiecare, atât cât v-ați priceput acest meșteșug și vă urez să-l duceți mai departe și să ne mai vedem și de acum încolo la întâlnirile pe care le vom organiza în teritoriu’.

În încheierea luărilor de cuvânt dl. Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean i-a felicitat deopotrivă — pe cursanți, doamna Gavriș și conducerea școlii de Arte — pentru obiectele expuse, multe cursante fiind prezente la eveniment chiar îmbrăcate cu piese confecționate de ele pe parcursul anilor de studiu. ‘Mulțumesc școlii de Arte pentru că promovează acest cult al cusutului și țesutului, iar cei doritori să învețe acest meșteșug se înmulțesc cu fiecare zi care trece. Vă urez să continuați întreprinderea voastră și să fiți mândri de modelele de costume pe care le-au creat străbunii! Să aveți spor, dar și bani — pentru că se fac bani frumoși din meseria aceasta’!

A urmat momentul înmânării către cursante a diplomelor de absolvire și precum și distincția ‘Prietenii Artelor’ unor colaboratori din Cășeiu și Răchițele, Anca Petruș și Marin Suciu ‘pentru sprijinul acordat instituției în desfășurarea în bune condiții a cursului cusut-țesut’.

La final, absolventele și cursantele din Răchițele au făcut, la rândul lor, o surpriză plăcută celor prezenți în sală interpretând o scenetă populară, cântată, ‘Lioară, lioară’. Reamintim faptul că lecțiile de țesut-cusut ale Elvirei Gavriș au început în anul 2008 cu deschiderea cursurilor de la secția exterioară Bedeciu, extinse curând la Cluj-Napoca, fiind urmate în 2015 de cele de la centrul exterior Cășeiu-Rugășești și în 2016, de cele din localitatea Răchițele, comuna Mărgău.

Expoziția poate fi vizitată până în toamna acestui an, de luni până vineri, între orele 12.00 — 20.00, excepție făcând luna august când galeria va fi închisă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More