Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Vicențiu Știr, candidatul ALDE la Primăria Dej: ”Scrisoare deschisă către electoratul indecis”

0 44

Vicențiu Știr, candidatul Partidului Alianța Liberalilor și Democraților Dej, transmite prin intermediul Someșeanul.ro o scrisoare deschisă adresată electoratului indecis din Dej, pe care o redăm integral mai jos.

”Am intrat  în ultima săptămână a campaniei electorale. Atmosfera de altădată lipseşte . Nu mai sunt spectacole, banere , maşini cu difuzoare, imnuri și mesaje, dar există teama, dacă nu certitudinea, că lumea nu se va prezenta la vot.

Absenteismul este o realitate cu care ne-am confruntat în mod sistematic la alegeri. În cele mai fericite cazuri, abia cu puţin peste jumătate dintre cetăţenii cu drept de vot se prezintă la urne. Asta  nu înseamnă că jumătatea absentă nu are opinii, nu critică,  nu sancționează verbal instituţiile. Nicio lege nu-l opreşte pe cel care nu votează să aibă opinii, dar nici nu-l obligă să-și exercite dreptul, pentru că ar fi un nonsens. Un drept nu poate fi în același timp și obligație.

Cine sunt însă cei absenți? Pot să–i intuiesc, pot să presupun că sunt tinerii, cei plecați din țară, cei marginalizați, decepționații, victimele credule ale abuzului politic etc. Certitudinea că este așa nu schimbă însă cu nimic situația.  Întrebarea care se cere pusă este: ce facem noi, noi candidații pentru primării, consilii locale, pentru a-i convinge?

Și sunt nevoit să recunosc că toți, noi cei intrați în campania electorală, facem eforturi pentru a-i determina să meargă la vot. Ce am putea  promite? Locuri de muncă, programe pentru petrecerea timpului liber, locuri de agrement, parcări, săli de sport, spectacole, piste de biciclete, locuinţe etc.? Opinia mea în legătură cu acest comportament este clară:

Circ și pâine ca pe vremea lui Nero! În fapt, cam la acest nivel se reduce discursul în confruntarea politică și nu o spun numai eu. O spun și aceia care refuză să se mai exprime. De aceea mi-e greu să găsesc tonul, tema și îndemnul potrivit. Și totuși, cu tot riscul, mă voi adresa vouă, celor nehotărâți. Celor care stați în cumpănă. Vă spun că tăcerea nu servește nimănui. Nici vouă și nici celor care ar trebui să audă.

             Celor indeciși:

      Nu mai este timp de risipit. Timpul nostru este viața noastră.

      Nu vă amăgiți că stând acasă nu veți vota. Stând acasă, veți vota totuși prin absență, pentru că absența voastră înseamnă un vot în plus pentru cineva sau pentru altcineva.

      Nu contribuiți, cu dezamăgirea voastră pentru politică și politicieni –  crezând că „toți sunt la fel” –, la un deznodământ politic care, pentru o perioadă nedeterminată de timp, se poate dovedi un dezastru pentru noi toți.

Știu, ați tot primit astfel de mesaje. Unele de la persoane care au făcut ceva pentru comunitate. Altele, de la persoane care v-au ignorat constant, dar își amintesc o dată la 4 ani să vă transmită cât de important este votul dumneavoastră pentru ei. Eu nu sunt la fel. Până de curând, am fost mai degrabă un anonim politic. Ca fiecare dintre dumneavoastră, am învățat, am muncit și mi-am clădit o familie, o afacere. Am trudit din greu, am învățat ce înseamnă munca cinstită și responsabilitatea concreta. Cred că este momentul să fac mai mult și pentru cei alături de care trăiesc, dumneavoastră concetățenii mei, locuitori ai Municipiului Dej. 

Nu țin să ieșiți la vot pentru mine. Doresc însă ca în orașul nostru, pentru binele său, toți să aibă un cuvânt de spus și curajul de a o face.

       Dumnezeu să vă dea gândul cel bun!

       Co-președinte ALDE Dej- Vicențiu Știr”

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More