Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh în Maramureș: Majoritatea proiectelor pe infrastructură din județul Maramureș sunt mai complexe

0 83

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a precizat vineri seara, într-o conferință de presă, că majoritatea proiectelor pe infrastructură din județul Maramureș sunt mai complexe în comparație cu alte zone din țară, din cauza reliefului, predominând alternanța munte-șes.

„Sunt câteva proiecte, comparativ cu restul țării, să spunem, proiecte care sunt complexe, în sensul că lucrările sunt cu un grad de complexitate mai ridicat. Aici mă refer la lucrările de poduri și podețe (…) Județul Maramureș este unul din județele cu multe râuri, cursuri de apă, iar localitățile, prin neasigurarea unor căi de acces peste aceste cursuri de apă, sunt câteodată în situația de izolate. În acest sens, proiectele pentru poduri și podețe au un specific sau o complexitate mai ridicată față de cele normale de apă, canalizare, școli, dispensare, creșe (…), aici au fost discuțiile purtate cu primarii. Am avut o serie de discuții tehnice, aplicate” a spus Sevil Shhaideh.

Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a mai subliniat că unele proiecte sunt blocate temporar din cauza unor probleme ridicate de cadastrare.

„Au fost discuții mai aplecate pe problema de cadastrare și de intabulare a terenurilor agricole pentru depunere de proiecte, fie pe Programul Național de Dezvoltare Rurală, fie pentru depunerea proiectelor POR. Și aici am găsit toate soluțiile necesare că să deblocăm acolo unde au existat blocaje. Blocajele, de fapt, se datorează, în principal, lipsei titlurilor de proprietate sau a documentelor care atestă proprietatea persoanelor fizice pentru anumite suprafețe de teren. De asemenea, am discutat cu privire la numărul de proiecte sau priorități pe care o unitate administrativ-teritorială trebuie să le aplice, iar aici o să dau un exemplu, orașul Ulmeni. Aici solicitarea a fost de a trata proiectele primăriei ca proiecte a 8 primării de fapt, fiind în componența primăriei șapte sate aparținătoare (…) pentru fiecare sat există, de fapt, un proiect de infrastructură locală. Nu abordăm ca și cum primăria Ulmeni ar lua singură opt proiecte”, a precizat Sevil Shhaideh.

În context, aceasta a remarcat că Maramureșul e unul dintre județele cu cele mai multe proiecte accesate și finanțate de-a lungul ultimilor ani.

„Județul Maramureș e unul dintre județele care au accesat cele mai multe proiecte dedicate dezvoltării locale(…) am discutat cu primarii din județ despre finalizarea și finanțarea podurilor, podețelor, iluminatul public, școli, grădinițe, despre fonduri europene și creșterea gradului de absorbție (…) toate autoritățile locale, în urma discuțiilor de astăzi, au ridicat probleme tehnice cu privire la documentația necesară accesării finanțărilor din Programul Național de Dezvoltare Locală, Am făcut toate precizările legate de prioritizările investițiilor, în sensul de a nu depune proiecte de finanțare, de exemplu, de apă și canalizare, dacă acestea sunt incluse în master planul care se află în finanțare în programul Operațional Infrastructură Mare. Vom acorda prioritate acelor localități care nu au fost eligibile la fondurile europene(…) aici mă refer în mod special la Programul Național de Dezvoltare Rurală, acele localități cu sub 2.000 de locuitori, ori echivalent. Susținem prioritar finanțarea a școlilor, a grădinițelor și a creșelor, dar în mod special pentru îndeplinirea acelor condiții necesare pentru funcționare, fie obținerea autorizației pentru securitate la incendiu, toate acelea care, de fapt, vor conduce la confort și creșterea standardului la nivelul localităților din județ”, a spus Sevil Shhaideh

De asemenea, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a remarcat finanțările obținute în modernizarea infrastructurii și necesitatea continuării unor asemenea finanțări.

„Începând cu anul 2014, am primit finanțare din partea ministerului a peste 30 de poduri și podețe. Sigur cel mai mare pod e cele peste râul Someș, spre Chelința(…) avem nevoie în continuare de poduri, pentru ca oamenii să aibă o mai bună accesibilitate de o parte și alta a râului. Totodată, la granița dintre județele Satu Mare și Maramureș, podul dintre localitățile Seini și Pomi reprezintă o prioritate a celor două județe, vom avea o hotărâre de CJ în acest sens, protocoale de susținere, și sperăm că va ajuta atunci când ministerul va analiza proiectele care sunt depuse pe criteriile care le vor avea ca și prioritizare” a declarat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More