Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Daniel Constantin, s-a întâlnit cu comisarii europeni pentru mediu și climă

0 74

În cadrul unei vizite de lucru care a avut loc marți, 31 ianuarie 2017, la Bruxelles (Belgia), Viceprim-ministrul Guvernului României și ministru al Mediului, Daniel Constantin, a avut întrevederi constructive cu comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella și, respectiv, cu comisarul european pentru acțiune climatică și energie, Miguel Arias Cañete.

Ministrul român al Mediului a discutat cu comisarul Karmenu Vella despre principalele obiective pe care le are România, la nivel european, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, respectiv atingerea obiectivelor de reciclare și instrumentele economice necesare, situația și problemele legate de închiderea și ecologizarea depozitelor de deșeuri neconforme, municipale și industriale periculoase și nepericuloase, stadiul elaborării Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD), poluarea la nivelul marilor orașe și situația instalațiilor mari de ardere (termocentrale).

În ceea ce privește situația în care se află România din punctul de vedere al îndeplinirii obiectivelor de reciclare, ministrul român al mediului a reinterat faptul că suntem preocupați de a indentifica cele mai bune soluții, printre acestea aflându-se și măsura recent promovată referitoare la transformarea taxei pentru depozitarea deșeurilor într-o contribuție plătită pentru neîndeplinirea obiectivelor de reciclare asumate de România ca stat membru UE, acesta fiind un prim pas în lista de măsuri pe care o are în vedere Ministerul Mediului.

 

O altă problemă foarte importantă abordată în discuția cu comisarul Vella a vizat stadiul elaborării Planului Național de Gestionare a Deșeurilor și alternativa pe care autoritățile române o au în vedere ca modalitate de gestionare eficientă a deșeurilor, în linie cu prevederile europene.

Deși se află în întârziere, data până la care trebuia finalizat fiind 31 decembrie 2016, ministrul mediului a dat asigurări că împreună cu celelalte autorități publice centrale și locale implicate, va fi luată cea mai bună decizie în ceea ce privește măsurile și acțiunile necesare atingerii obiectivelor de reciclare. Varianta abordată în discuție implică și existența unor instalații de incinerare cu recuperare de energie termică și electrică, aceasta fiind în concordanță cu standardele europene referitoare la protecția mediului și a sănătății populației.

Comisarul European s-a arătat interesat și de stadiul închiderii depozitelor de deșeuri neconforme și de acțiunile pe care autoritațile române le-au întreprins pentru a evita condamnarea României la Curtea Europeană de Justiție. Ministrul Daniel Constantin a prezentat

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More