Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

VIDEO – Autoritățile și mafia lemnului. Acțiuni de amploare în Bistrița-Năsăud

0 362

O acțiune de amploare, la care au participat efective mărite din mai multe județe, s-a petrecut în Bistrița-Năsăud. Scopul principal al acțiunii a fost prevenirea infracțiunilor silvice.

Lupta împotriva mafiei lemnului capătă pe zi ce trece un loc tot mai importat pe agenda autorităților. Încet cam toate instituțiile ce au ca scop domeniul silvic par să-și revină din hibernare, un somn adânc ce nu ar fi fost tulburat de ultimele evenimente ce au zguduit prima dată opinia publică și mai apoi autoritățile.

O astfel de acțiune a dus la confiscarea a peste 1.300 de metri cubi de lemn deținuți fără documente legale. Astfel, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2019, polițiștii Serviciului Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Direcției de Ordine Publică, împreună cu polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Mureș, Suceava și Vrancea, au desfășurat o acțiune operativă pe raza județului Bistrița-Năsăud.

De asemenea, la acțiune au participat specialiști silvici din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor și gărzilor forestiere Brasov, Cluj, Oradea, Ploiesti, Râmnicu Vâlcea, Timișoara și Suceava.

Totul a vizat prevenirea tăierilor ilegale de arbori din fondul forestier național, precum și verificarea respectării dispozițiilor legale de către agentii economici care se ocupă de achiziția, depozitarea, prelucrarea și comercializarea materialelor lemnoase.

Pe parcursul activităților echipele de control au verificate 13 societăți cu obiect de activitate în domeniul forestier, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice fiidn aplicate 28 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 97.000 de lei.

Neregulile despistate au vizat expedierea materialelor lemnoase fără proveniență legală, expedierea materialelor lemnoase fără avize de însoțire a materialelor lemnoase, deținerea de material lemnos fără documente de proveniență, nedeținerea sau necompletarea la zi a registrelor de evidență a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase și nerespectarea modului de completare a avizelor de însoțire.

Totodată, au fost au fost confiscați 1.305 mc de material lemnos, în valoare de 440.241 de lei.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More