Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

VIDEO – Cu barca pe Someș în sus, protest cu vâsle împotriva poluării râurilor și lacurilor

0 839

O acțiune inedită de protest pașnic a demarat sâmbătă dimineață din zona barajului de la Mica, lângă Dej. Membri ai asociației ”Pe ape”, alături de iubitori ai naturii au pornit într-o aventură de nouă zile pe râul Someș, intenționând să ajungă vâslind, cu bărcile, până la granița cu Ungaria, unde Someșul se varsă în Tisa.

Horea Nașcu și ONG-ul ”PE APE” au organizat această aventură, una care nu are doar ca scop relaxarea participanților, ci și de a trage un semnal de alarmă autorităților județene și locale, dar și tuturor cetățenilor, față de poluarea din apele și de pe malurile râurilor și lacurilor din zonă.

Acțiunea are ca traseu Râul Someș, de la Dej (județul Cluj) până la Dara (județul Satu Mare), aproape 250 de kilometri. Organizatorii își propun să parcurgă aproximativ 30 de kilometri zilnic, în cele nouă zile ale aventurii, în fiecare zi urmând să facă pauză pentru odihnă peste noapte, dormind la cort pe malul Someșului în localitățile unde vor opri. La finalul parcursului, în 30 iunie, lor li se va alătura și celebrul înotător Avram Iancu, așa cum ne-a declarat Horea Nașcu, în această dimineață, înainte de plecare spre Dej. Interviul integral îl puteți viziona în clipul de mai jos.

Doritorii se pot alătura pe tot traseul sau sau pe orice lungime a râului, indiferent cât de lung sau scurt. Aceștia pot utilizat orice tip de barcă, de plută la caiac sau canoe. În cazul în care nu dețineți barcă, organizatorii promit să încerce să pună una la dispoziție. Dar pentru aceasta, va trebui să faceți o donație simbolică, în valoare de 1 leu către ONG-ul ”PE APE”, ”ONG-ul neoficial pentru protecția și bucurarea întinderilor de apă din țară”, așa cum îl descrie Horea Nașcu.

Cei care doresc să participe vor trebui să aducă anumite obiecte cu ei: șapcă, cremă de protecție solară, insecticid, sandvișuri, fructe – orice doriți să mâncați, băuturi reci, cameră/cameră de acțiune, încărcător de baterii (pentru excursia de o zi), respectiv: cort, sac de dormit, saltea de dormit/ de camping, haine suplimentare, inclusiv impermeabile, pantofi/ghete suplimentare, alimente și apă suplimentare, far sau lanternă, cuțit/topor (pentru întreaga călătorie, plus toate cele de mai sus).

Se recomandă tuturor vestă de salvare și sac uscat. Drumeția se recomandă oricui poate sta la soare pentru perioade mai lungi de timp și poate vâsli pe distanțe mai lungi. Dacă nu sunteți sigur de starea actuală a sănătății dumneavoastră, sunteți rugați să vă consultați medicul! Copiii și adolescenții trebuie să fie însoțiți de un adult, în orice moment, pentru că nu va fi nimeni care să-i supravegheze.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More