Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

VIDEO – Dezbatere prezidențială la Cluj. Paleologu vrea o confruntare directă cu Iohannis, Barna și Dăncilă

0 103

Candidatul PMP la prezidenţiale, Theodor Paleologu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că e nevoie de o dezbatere privind modificarea Constituţiei şi de o reformare a sistemului politic din ţara noastră, mai ales pentru a fi evitate crizele politice precum cea existentă acum.

 Theodor Paleologu spune că într-o campanie electorală bazată pe dezbateri și schimburi de idei, el are șanse reale să intre în turul al 2-lea. Paleologu este îngrijorat că restul candidaţilor nu îşi doresc dezbateri publice şi doar discuţii 1 vs 1 aceasta fiind una dintre problemele pe care le are democraţia din România. Candidatul PMP este de părere că partidele mari investesc sume importante de bani în promovarea pe reţelele de socializare, iar de acolo numărul mare de votanţi.

”CV-ul spune ceva despre un președinte, dar nu tot. Curajul unui om cred ca e o calitate esențială și eu am convingerea că pot intra în turul 2. Pot să fac ravagii și cred că sunt singurul care i-ar pune probleme lui Iohannis. Alegerile sunt cu surprize uneori, iar democrația înseamnă dezbateri, discuții, schimb de idei. Cine le refuză, refuză principiul democratic și acum nimeni nu vrea dezbateri, toți vor confruntări unu la unu. Dar haideți să comparăm proiectele și ideile fiecăruia”, a declarat Paleologu.

„Vreau să avem dezbateri între candidaţi, nu doar discuţii 1 vs 1. E îngrijorător pentru democraţia României pentru că nimeni nu mai vrea dezbateri. Cine are mai mulţi bani bagă bani în social media şi nu mai e nevoie de dezbateri. În plus, mai sunt şi ştiri false care apar despre mine.”, a declarat Paleologu, vineri, la Cluj-Napoca.

Paleologu a declarat, la Cluj, că dincolo de personalitățile „conflictuale” ale președintelui Klaus Iohannis și premierului Viorica Dăncilă care determină crize politice, Constituția României este, de asemenea, un factor care alimentează conflictele dintre cei doi reprezentanți ai executivului.

„Criza politică în care ne aflăm este extrem de păguboasă pentru România. Vestea proastă este că suntem abonați la crize de genul acesta și că lucrul acesta este dezastruos, să ne tot confruntăm cu crize în mod recurent. Avem, pe de o parte, personalitatea combatanților. Dar, dincolo de persoanele în cauză, este vorba de Constituție. Constituția noastră generează aceste crize”, a afirmat candidatul PMP la Cotroceni.

Theodor Paleologu susține că o dezbatere privind Constituția este necesară și propune ca președintelui să îi fie sporite atribuțiile în relația cu Guvernul și cu Parlamentul.

„Trebuie vorbit despre Constituție. Este una dintre temele pe care le propun, și o discuție cât mai largă privind Constituția, schimbările necesare la textul pe care îl avem, să ne decidem dacă să dăm mai mută autoritate președintelui sau să avem o pură republică parlamentară. Este o dezbatere care trebuie avută. Pe de altă parte, convingerea mea fermă este că majoritatea covârșitoare a românilor își doresc în continuare ca președintele să fie ales de cître tot poporul. Logic este ca președintele să aibă niște atribuții pe măsura legitimității și autorității sale. Viziunea mea merge în direcția unor ajustări care să dea președintelui dreptul de a dizolva parlamentul, dreptul de a realiza alegeri anticipate, de a demite primul-ministru”, a adăugat Paleologu.

El a mai menţionat că trebuie redus numărul de parlamentari și că este nevoie de un alt sistem electoral.

„Sunt pentru reducerea numărului de parlamentari. Mi se pare absolut scandalos că referendumul din 2009 nu a fost respectat. E nevoie să reducem drastic numărul de parlamentari. Cred, de asemenea, că avem nevoie de alt sistem electoral. Vă amintesc că, în 2007, o majoritate covârșitoare a celor care au participat la referendum au votat împotriva sistemului electoral proporțional cu liste închise și am revenit, din păcate la acest sistem electoral, care invariabil produce aceleași efecte.”

Referitor la actuala criză politică, acesta a declarat că PMP va susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului și crede că aceasta are șanse reale să treacă.

Candidatul PMP a declarat că este dispus să poarte o discuţie chiar şi în limba germană dacă este nevoie cu Klaus Iohannis, glumind puţin pe seama celor trei mari rivali.

„Aş vrea să am o dezbatere cu Klaus Iohannis, deşi nu este cel mai vorbăreţ om. As fi dispus să discut chiar şi în limba germană. Cu doamna Dăncilă cred că ar fi un dialog savuros. Domnul Barna cred că ar putea stopa hemoragia simpatizanţilor USR dacă voi purta o discuţie cu el. Noi am rezervat deja Casa de Cultură a Studenţilor pentru data de 21 octombrie”, a mai pus Paleologu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More