Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

VIDEO – Eleva CNAM din Dej, plânsă de colegi și profesori. Viața ei, pierdută, va salva alte vieți

0 11.009

O întreagă comunitate este în stare de șoc după accidentul produs vineri seara la Dej, în urma căruia o tânără de 18 ani și-a pierdut viața.

Ceea ce trebuia să fie o seară de distracție de Ziua Îndrăgostiților, pentru patru tineri din Dej, s-a transformat într-o noapte și apoi zile de coșmar pentru familiile acestora, după ce una dintre tinerele implicate în accidentul de vineri seara a murit. Adolescenta se afla în mașina unui tânăr de 21 de ani din Dej, care gonea cu viteză pe strada 1 Mai. Într-un moment de neatenție a pierdut controlul volanului, mașina a ajuns pe contrasens și s-a izbit violent de un stâlp de beton.

Tânăra aflată pe bancheta din spate a avut neșansa de a fi cel mai grav afectată de impactul mașinii cu stâlpul. Aceasta a rămas încarcerată, fiind nevoie de intervenția pompierilor pentru a fi scoasă din autoturismul zdrobit.

Transportată de urgență la Cluj-Napoca, victima a fost internată la Unitatea de Primiri Urgențe, unde timp de două zile medicii au depus eforturi supraomenești pentru a-i salva viața. Din nefericire, rănile suferite de aceasta au fost extrem de grave, astfel că organismul acesteia a cedat și a intrat în moarte cerebrală.

Sfâșiați de durerea pierderii singurului lor copil, părinții Alexandrei au mai găsit puterea de a fi de acord cu donarea de organe, astfel ca viața fiicei lor să nu fie irosită în zadar.

Alexandra Burz, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” din Dej este plânsă de colegii de școală, profesori și întrega comunitate dejeană. Steagul negru de doliu a fost arborat la intrarea în unitatea de învățământ, iar colegii și profesorii acesteia abia au găsit resursele necesare pentru a-și continua marți activitatea la școală.

În clasa Alexandrei, atmosfera este una de durere crâncenă, colegii acesteia acceptând cu greu ideea că Ale nu mai este printre ei. Doar lumânările aprinse în locul ei gol de bancă mai amintesc de tânăra plină de viață și bucurie, care se pregătea să înceapă o nouă etapă a vieții în mediul universitar.

Profesori și colegi au găsit cu greu puterea de a vorbi despre Alexandra, amintindu-și cu drag de adolescenta mereu zâmbitoare, elevă silitoare și cu gânduri mărețe pentru viitor. Cu toții au sperat că tânăra va reveni în rândul lor, la școală, și au sărit imediat în ajutorul familiei zilele trecute, când a fost nevoie urgentă de donare de sânge.

Emilia Mureșan, director al Colegiului ”Andrei Mureșanu” Dej, a acceptat cu vocea gâtuită de emoție și lacrimi, să acorde un interviu pentru Someșeanul.ro, în care să vorbească despre Alexandra, tânăra care i-a fost atâția ani elevă și pentru care a sperat până în ultima clipă că-și va reveni.

Alexandra nu mai este, dar continuă să trăiască prin gestul părinților ei, care au fost de acord să doneze organele fiicei lor, pentru a salva alte vieți. La Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal  din Cluj-Napoca au fost prelevați azi rinichii, inima și ficatul fetei, alte vieți urmând a fi salvate prin intervențiile medicilor.

Echipa de prelevare ficat a Institutului Clinic Fundeni (Dr. Genady Vatachki, Dr. Gheorghe Potlog, as. Cezar Ioniţă) au adus speranţă unui pacient de 41 de ani, intervenţia salvatoare fiind realizată de echipa Dr. Vlad Braşoveanu, cu suportul indispensabil al echipei ATI. Rinichii au fost prelevaţi de echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj (Dr. Dan Pop, Dr. Andrei Tomuţă), aducând o nouă şansă la viaţă prin transplant renal pentru alţi 2 pacienţi: un băieţel de 11 ani şi o tânără de 38 de ani. Inima tinerei donatoare a salvat viaţa altei copile, la Universal Hospital Dusseldorf, Germania. Echipa Spitalului Clinic Colentina, coordonată de Dr. Ştefan Păun, alături de Dr. Dan Bucur şi Dr. Dragoş Popescu, a prelevat ţesuturile osteotendinoase, care vor schimba în bine viaţa multor pacienţi care au nevoie de transplant ţesuturi. Corneea va fi transplantată la Spitalul Militar Bucureşti.

Alexandra va fi adusă la Dej miercuri, trupul neînsuflețit urmând a fi depus în capela Bisericii Catolice, unde de la ora 18 va fi ținută o slujbă. Tânăra va fi condusă pe ultimul drum joi, de la ora 13, de la Biserica Catolică din centrul orașului, alături de familia îndoliată urmând să-i fie colegii, prietenii, profesorii și toți cei care au cunoscut-o și admirat-o.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More