Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

VIDEO – Ori suntem golani, ori nu mai suntem. Poliția n-are resurse să ne urmărească

0 165

Tineri Dej distrug masini - camere supraveghere

Trăim într-o țară în care o faptă golănească, simplă ce-i drept, poate scăpa nepedepsită din cauză că oamenii legii consideră că aceasta nu prezintă pericol social, și, chiar mai mult, nu se merită consumarea de resurse fizice și financiare pentru urmărirea și identificarea unor golani.

Se întâmpla în noapte de 21 spre 22 iulie 2013, pe o stradă din Dej. Manifestările dedicate Zilelor Municipiului Dej se încheiaseră, focurile de artificii s-au terminat de mult, iar unii dejeni au continuat petrecerea în cluburile din oraș.

Eu, ca cetățean responsabil, am lăsat mașina parcată în centru, după ce am consumat o bere. Alții, nu la fel de responsabili, s-au arătat deranjați de acest lucru. Cum adică mi-am permis să las mașina în calea lor?

Era trecut bine de miezul nopții când câțiva tineri, ieșiți pe trei cărări dintr-un club de pe strada Mihai Eminescu din Dej, s-au decis să ia la rost mașinile parcate pe trotuar. Cu mințile luate de aburii alcoolului, doi tineri din grupul de adolescenți, distrug fără pic de remușcare oglinzile retrovizoare laterale ale autoturismelor.

Mai întâi, unul dintre ei se oprește chiar în dreptul autoturismului meu, se uită în oglinda din lateral dreapta, și apoi o lovește violent cu piciorul. Oglinda cade în mijlocul drumului, iar tânărul ”golanul” își vede liniștit de calea lui. Câțiva metri mai încolo, un alt tânăr ”golan” din același grup, probabil încurajat de gestul anterior al prietenului său, ia la țintă o altă mașină. Lovește și oglinda acesteia, însă fără să o rupă.

Întreaga scenă este surprinsă de camerele de supraveghere instalate pe clădirea Direcției Generale a Finanțelor Publice Dej.

Dimineața, când mă duc să recuperez mașina, descopăr și eu grozăvia. Primul gând: mă duc să fac sesizare la poliție. Fac o plângere, dau declarații, explic ce și cum s-a întâmplat. Mai mult, dau și indicații că în zonă sunt camere de supraveghere care au surprins scenele golănești.

O lună mai târziu, aflu că s-a dispus începerea urmăririi penale împotriva ”autorului neidentificat” pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere. ”Justiția funcționează”, îmi zic, și aștept cu nerăbdare continuarea cazului și tragerea celor vinovați la răspundere.

Trec săptămâni, lunile trec, iar în octombrie, primesc spre publicare și imaginile surprinse de camerele de supraveghere. E drept, era noapte, camerele erau prea departe pentru a se desluși fața tinerilor participanți la ”golănie”, imaginile sunt neclare, dar totuși…

http://www.youtube.com/watch?v=9vg0BN5uEZA

Și nu se mai întâmplă nimic. Nimeni nu știe nimic, oamenii legii par neputincioși, iar la finalul lunii noiembrie primesc înștiințarea. O ordonanță de clasare a cauzei penale, justificată în felul următor:

”Apreciem că în cauză sunt aplicabile disp. art. 10 lit. b/1 din C.pr.pen. deoarece prin atingerea minimă adusă valorilor ocrotite de legea penală și prin conținutul ei concret, fapta este în mod vădit lipsită de importanță și nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni.

La stabilirea în concret a gradului de pericol social s-a ținut seama de modul și mijloacele de săvârșire a faptei, de împrejurările în care aceasta a fost comisă, precum și de urmarea produsă.

Astfel, din materialul probator administrat în cauză, rezultă că, cu toate activitățile specifice întreprinse de către organele de poliție, pe o perioadă mai mare de 3 luni, nu s-a reușit identificarea autorilor, astfel că apreciem că pentru stabilirea vinovăției sunt necesare resurse disproporționate cu gravitatea atingerii adusă valorilor sociale, în cauză urmând a se dispune clasarea cauzei penale.”

Și cu asta basta. Adică puteam face plângere împotriva acestei soluții, dar după ce să-mi mai bat capul? Că oricum fapta era lipsită de importanță, resursele oamenilor legii au fost consumate aiurea luni întregi pentru o faptă care nu prezintă pericol social.

Așa că, ”dragi” golani, aveți liber să mai distrugeți mașini și ce vă iese în cale. Că oricum, orașul ăsta este sub asediul golanilor de mult timp. Semne de circulație și indicatoare distruse săptămânal, coșuri de gunoi distruse noapte de noapte, fapte golănești acoperite de întunericul nopții, mașini zgâriate sau distruse cu intenție de trecători. Iar aceștia scapă de ce odată era ”mâna nemiloasă a legii”, ba pentru că faptele lor nu prezintă importanță, ba pentru că nu se merită consumarea unor resurse polițienești pentru urmărirea unor golani.

Golani care, după ce scapă nepedepsiți în urma acestor fapte, prind și mai mult curaj. Și o să-și continue aventurile golănești nocturne, fără ca cineva să le aibă treaba. Că doar sunt cetățeni români și au drepturi. Dreptul să facă ce-i taie capul în centrul orașului, dreptul să distrugă din amuzament ce le iese în cale, dreptul să-și facă de cap pe cheltuiala altora. Iar noi, ăștialalți, păgubiții, avem dreptul să îndurăm faptele golanilor, dreptul să depunem plângeri și apoi dreptul să înghițim în gol când vinovații scapă nepedepsiți.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More