Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

VIDEO – Percheziții în Cluj, Sălaj, Satu Mare și alte 15 județe la o grupare de falsificatori de carduri

0 267

Descinderi în forță ale polițiștilor în această dimineață în 78 de locații din România, printre care și în județele Cluj, Sălaj sau Satu Mare, la o grupare de falsificatori de carduri bancare. 85 de percheziții domiciliare au fost efectuate, simultan, în această dimineață, dintre care 78 în România, precum şi în Anglia-Londra, Germania, SUA şi Republica Dominicană, pentru probarea activității infracționale a membrilor unor grupări infracționale organizate, specializate în infracțiuni informatice – skimming.

Nu mai puțin de 78 de percheziţii domiciliare au fost efectuate în România, după cum urmează: 22 în municipiul Bucureşti şi județul Ilfov, 15 în județul Vâlcea, 7 în județul Olt, 3 în județul Constanţa, 4 în județul Vrancea, 4 în județul Cluj, 3 în județul Hunedoara, 4 în județul Galaţi, 3 în județul Satu Mare, 2 în județul Brăila, 1 în județul Braşov, 4 în județul Sălaj, 1 în județul Iaşi, 1 în județul Neamţ, 2 în județul Suceava, 1 în județul Bihor și 1 în județul Giurgiu.

În același timp, în baza cererilor de comisii rogatorii, se efectuează simultan percheziții în străinătate, unde o parte dintre suspecții români au reședința și dețin sisteme informatice, echipamente skimming, aparatură de contrafacere de carduri, carduri falsificate, înscrisuri sau alte bunuri folosite la comiterea infracțiunilor, respectiv în Anglia, Londra, Germania, S.U.A. şi Republica Dominicană.

Au fost emise și se pun în aplicare 70 mandate de aducere faţă de suspecţi.

La acţiune participă poliţişti din cadrul B.C.C.O. Piteşti, I.G.P.R. – D.C.C.O, B.C.C.O. Bucureşti, S.C.C.O. Vâlcea, S.C.C.O. Giurgiu, Brigăzile C.C.O. Oradea, Braşov, Cluj, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Craiova, Suceava, Serviciile C.C.O. Brăila, Hunedoara, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Vrancea, specialişti criminalişti, poliţişti din cadrul Direcţiei Poliţiei Rutiere, I.P.J. Argeș și jandarmi. În cauză, s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale – I.G.P.R., S.R.I. și D.I.P.I..

În cadrul centrului de comandă sunt prezenţi reprezentanţi ai EUROPOL – EC3 (Centrul European Cybercrime).

De asemenea, acţiunea a fost sprijinită de Biroul F.B.I. din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, agenţi F.B.I. din SUA, New York, Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, reprezentanţi BKA Wiesbaden – Germania, investigatori din cadrul DCPCU Londra şi EUROJUST, precum şi cu autorităţi din Marea Britaniei, Spaniei, Elveţiei şi Portugaliei.

7 grupări infracționale cu aproape 100 de membri

În fapt, poliţiştii B.C.C.O. Piteşti – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, au stabilit faptul că, din anul 2011, pe raza municipiului București și a 22 de județe, respectiv Vâlcea, Olt, Satu Mare, Hunedoara, Constanţa, Bacău, Ialomiţa, Sibiu, Sălaj, Timişoara, Vrancea, Vaslui, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Galaţi, Ilfov, Iaşi, Giurgiu, Piatra Neamţ, precum şi în străinătate, în 17 țări, respectiv în S.U.A., Republica Dominicană, Mexic, Columbia, Iordania, Ecuador, Japonia, Nepal, Marea Britanie, Italia, Germania, Austria, Elveția, Spania, Portugalia, Franța şi Ucraina, acţionează 7 grupuri infracţionale organizate, formate din aproximativ 100 de membri, cu legături între ele, cu roluri bine determinate şi ierarhizate, ce săvârşesc infracţiuni cu instrumente de plată electronice (skimming, carding – tranzacţionare ilicită şi/sau utilizare frauduloasă de informaţii furate privind cardurile de credit, falsificarea de carduri, retrageri/plăţi frauduloase de numerar).

Prejudiciul total estimat este de aproximativ 2 milioane de euro.

Victimele infracţiunilor sunt persoane fizice/juridice din Germania, Spania, Portugalia, Anglia, Elveţia, Austria, Franţa, Lituania, SUA.

Suspecţii îşi desfăşurau activitatea ilicită atât în România, cât şi în străinătate, astfel:

În România organizau activitatea infracţională, fiind implicate persoane cu trecut infracţional, în special infracţiuni judiciare, care, prin poziţiile pe care le ocupă în mediile respective, reuşesc să atragă fonduri, să asigure protecţie, anonimat, să îngreuneze descoperirea lor de către anchetatori şi să asigure desfăşurarea activităţilor ilicite în condiţii cât mai bune, pentru obţinerea unui profit rapid. De asemenea, fabricau echipamentele skimming, atât pentru ATM-uri, cât şi pentru terminale POS în cadrul unor adevărate „laboratoare” și ridicau banii proveniţi din infracţiuni, încasaţi în străinătate şi trimişi în ţară.

În străinătate (pe teritoriile Spaniei, Elveţiei, Portugaliei, Franţei, Marii Britanii, Ecuadorului, Columbiei, Austriei), instalau dispozitivele skimming pe ATM-uri și POS –uri, suspecţii identificând în prealabil locurile (supermarket-uri, magazine), unde se ascundeau pe timpul nopţii şi manipulau echipamentele. Ulterior, datele confidenţiale bancare erau preluate prin tehnologia bluetooth sau se ridicau terminalele POS (înscenarea unor jafuri), falsificau instrumente de plată electronice, retrăgeau numerar din conturile de card compromise de la bancomate, folosind carduri contrafăcute și achiziţionau produse din diverse unităţi, folosind carduri contrafăcute. Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea mijloacelor de plată electronică, utilizate pentru retragerea banilor, pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei şi Nepalului.

Aceste fapte constituie infracţiunile prevăzute de art.7 şi 8 din Legea 39/2003 (constituirea unui grup infracţional organizat), Legea 365/2002, respectiv falsificarea de instrumente de plată electronică (art.24), deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, fabricarea ori deţinerea de echipamente, inclusiv hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică (art.25), efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos (art.27-retrageri de numerar şi plăţi).

Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi probarea întregii activităţii infracţionale.


Descoperă mai multe la Someșeanul.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More