Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

VIDEO – Tren deraiat între Dej și Jibou. Ancheta la fața locului relevă probleme grave ale infrastructurii

0 236

Ancheta privind trenul deraiat în comuna Letca din Sălaj este în plină desfășurare. Incidentul a avut loc în jurul orei 1, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Garnitura de tren cu 32 de vagoane încărcate cu sare de la Salina Ocna Dej a deraiat în apropiere de gara Letca din Sălaj. Zgomotul puternic produs s-a auzit până la 2 kilometri distanță.

Zece vagoane au sărit de pe șine și au intrat unele în altele, iar pe o distanță de peste 200 de metri totul a fost distrus în cale. Șinele au fost rupte și scoase din terasament, iar pe câțiva zeci de metri traversele de lemn au fost secționate. Vagoanele sărite de pe șine s-au prăbușit în afara terasamentului, unde au distrus stâlpii de electricitate și semnalele luminoase de pe margine.

Potrivit primelor estimări, peste 500 de tone de sare s-au împrăștiat peste calea ferată. Echipele de intervenție lucrează încă de sâmbătă dimineață la fața locului pentru a degaja calea ferată. Șinele distruse au fost tăiate și îndepărtate, fiind nevoie de intervenția unor macarale de mare tonaj pentru a ridica de la fața locului vagoanele distruse. Asta după ce sarea care a mai rămas în vagoane va fi transferată în alte vagoane pentru a fi transportată la destinație.

Conform primelor rezultate ale cercetării făcută la fața locului de reprezentanții și inspectorii CFR, incidentul s-a produs probabil din cauza uzurii la șinele de calea ferată, dar și din cauza uzurii roților de tren. O altă cauză probabilă depistată la fața locului este faptul că șina de cale ferată are o bucată lipsă, de aproximativ o palmă, la câteva sute de metri înainte de începerea urmelor de târâre a vagoanelor. De asemenea, pe o bună porțiune din calea ferată se observă lipsa unor elemente de siguranță, piese metalice, care probabil au fost sustrase de-a lungul timpului.

Un raport final al investigației va fi dat publicității abia peste câteva săptămâni, după ce inspectorii vor aduna și centraliza toate datele de la fața locului.

FOTO/VIDEO – Tren deraiat între Dej și Jibou. Zece vagoane au sărit de pe șine

Circulația feroviară dată peste cap

Compania CFR a anunţat într-un comunicat de presă că din cauza problemelor apărute, circulaţia feroviară a fost întreruptă pe ruta Jibou-Letca-Ileanda-Dej Călători, iar pe anumite relaţii, călătorii vor fi transbordaţi. Mai mult, două trenuri vor fi anulate.

Astfel, în zilele de 6, 7 şi 8 februarie, IR 4091/1642 Satu Mare-Baia Mare-Jibou-Letca-Dej Călători-Braşov-Bucureşti Nord va circula ca tren suplimentar IR 12596 până la Jibou (cu plecare din Satu Mare la 16.10), între Jibou şi Dej Călători se asigură transbordarea pasagerilor cu mijloace auto, iar pe distanţa Dej Călători-Bucureşti Nord, va circula ca tren IR 4091/1642.

În 6, 7 şi 8 februarie, IR 1745 Bucureşti Nord-Cluj-Napoca-Dej Călători-Ileanda-Letca-Jibou-Baia Mare-Satu Mare va circula până la Dej Călători, între Dej Călători şi Jibou se va asigura transbordarea pasagerilor cu mijloace auto, iar pe distanţa Jibou-Baia Mare-Satu Mare, va circula ca tren suplimentar IR 12595.

În 7 si 8 februarie, IR 1746 Satu Mare-Baia Mare-Jibou-Letca-Ileanda-Dej Călători-Cluj-Napoca-Bucureşti Nord va circula până la Jibou ca tren suplimentar IR 12598 (cu plecare din Satu Mare la ora 03:47), între Jibou şi Dej Călători se va asigura transbordarea pasagerilor cu mijloace auto, iar pe distanţa Dej Călători-Cluj-Napoca-Sighişoara-Braşov-Bucureşti Nord, va circula ca tren IR 1746.

În zilele de 6/7 şi 7/8 februarie, IR 1641/4090 Bucureşti Nord-Braşov-Dej Călători-Letca-Jibou-Baia Mare-Satu Mare va circula până la Dej Călători, între Dej Călători şi Jibou se asigură transbordarea pasagerilor cu mijloace auto, iar pe distanţa Jibou-Baia Mare-Satu Mare va circula ca tren suplimentar IR 12599.

În 7 şi 8 februarie, IR 1545 Satu Mare-Jibou-Ileanda-Cluj-Napoca va circula până la Jibou, între Jibou şi Ileanda se va asigura transbordarea pasagerilor cu mijloace auto, iar între Ileanda şi Cluj-Napoca, va circula ca tren suplimentar IR 12391.
Şi pentru trenurile Regio se asigură transbordarea pasagerilor între Jibou şi Ileanda si retur.

În 7 februarie, IR 1543 Baia Mare-Cluj-Napoca este anulat pe întreaga distanţă, iar în zilele de 7 şi 8 februarie, R 4423 Dej Călători-Jibou este anulat pe întreaga distanţă.

Pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile afectate şi vor să renunţe la călătorie, vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor/călătoriilor, conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1068426129886820.1073742169.467241263338646&type=3

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More