Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

VIDEO – Un nou caz Cernobîl? Explozie în urma testării unei rachete nucleare

0 1.773

O explozie cauzată probabil de testarea unei rachete nucleare a pus pe jar autoritățile din Rusia.

O explozie a pus pe jar autoritățile ruse, joi, 8 august 2019. Potrivit datelor oficiale comunicate de autoritățile ruse, două persoane au decedat, iar șase au fost rănite, în urma „exploziei unui motor de rachetă”, incident care s-a produs la o bază navală din regiunea Arhanghelsk, scriu cei de la Digi24.

„Nu au fost emanații chimice dăunătoare în atmosferă, iar nivelul de radiații este normal”, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, la scurt timp după explozie. Însă există suspiciuni tot mai mari că explozia s-a produs în cursul testării unei rachete nucleare .O femeie din orașul Severodvinsk a declarat pentru site-ul lenta.ru că autoritățile au recomandat locuitorilor să consume iod, substanță folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiații.

Există suspiciuni de scurgeri radioactive

Jeffrey Lewis, un expert de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey, a anunțat că a observat o navă pentru colectarea și depozitarea deşeurilor radioactive lichide în zona unde s-a produs explozia, relatează publicația independentă Meduza. Cercetătorul a observat nava „Serebrianka” în urma analizării unei imagini din satelit, în cadrul proiectului Planet. Lewis este de părere că prezența navei „Serebrianka” în zonă are legătură cu testarea unei rachete cu propulsie nucleară.

Publicaţia Baza relatează că, în urma explozieişase victime au fost diagnosticate ca fiind expuse la radiaţii. Acestea au fost transportate de la Severodvinsk la Centrul biofizic de Stat Burnazian din Moscova.

Şoferii de pe ambulanţă purtau costume de protecţie chimică, iar secțiile din spitalul din Severodvinsk unde au fost internate victimele au fost tratate pentru contaminare radioactivă, relatează Meduza, citând informații de la doctori. La câteva ore după explozie, autoritățile din Severodvinsk au anunțat că s-a detectat o creştere pe o perioadă scurtă de timp a radioactivităţii, însămesajul a fost ulterior șters.

Autoritatea Norvegiană pentru Securitate Nucleară și Radiații a transmis că nu au fost detectată nicio creștere a nivelului radiațiilor la centrele de măsurare din zona scandinavă.

Unele voci spun că e o manipulare. Explozia a survenit la o fabrică de armament din Siberia

De atfel pe Twitter unele voci spun că așa zisa explozie și imaginile video sunt folosite pentru a manipula. Explozia ar fi avut loc la un depozit de armament din Siberia, în zona Achinsk, în 6 august.

Foto: Captură Ecran Twitter Tony Adams

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More