Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

VIDEO – Un pilot din Dej s-a prăbușit cu MIG-ul. Pilotul s-a catapultat

0 982

O aeronavă MiG 21 LanceR, din cadrul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, în județul Mureș, transmite MApN. La bordul avionului se afla un pilot din Dej, care a reușit să se catapulteze înainte ca aeronava să se prăbușească lângă Reghin.

Aeronava s-a prăbușit, în jurul orei 14.30, în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită, precizează Ministerul Apărării.

Avionul efectua un zbor de instrucție și decolase de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii. Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului.

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.

Ofițerul este, în prezent, internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde a fost evaluat de o echipă medicală, care a constatat că viața sa nu este în pericol și a autorizat transferul pacientului, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București, pentru tratament de specialitate și recuperare. Transferul va fi realizat în cursul acestei seri, cu o aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române.

Locotenent-comandorul Andrei Criste

Locotenent-comandorul Andrei Criste este pilot militar din anul 2008 și are o experiență de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operațional pe aeronave MiG-21 LanceR.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, aeronava MiG 21 LanceR de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii făcea un zbor de instrucție. Avionul s-a prăbușit în jurul orei 14.30, la în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.

Dinu Dumitru Cotoi, primarul comunei mureșene Batoș, a spus la Digi24 că la momentul prăbușirii se afla în localitate, împreună cu viceprimarul, și au auzit „un zgomot mai ciudat pentru un avion”. 

„Am ajuns la fața locului împreună cu domnul viceprimar, am fost primii care am ajuns. Am găsit pilotul, era încurcat între firele de la parașută, ne-a cerut să-l ajutăm să se ridice, l-am pus în mașina noastră, iar domnul viceprimar s-a deplasat cu el spre ambulanță. Bucuria este că pilotul este bine, cu probleme sper nu grave din câte l-am văzut. A cooperat cu noi, este conștient, este bine. E bine că nu a căzut pe vreo gospodărie”, a completat primarul din Batoș.

Dinu Dumitru Cotoi a redat dialogul eu pilotul avionului prăbușit: „L-am întrebat dacă poate să se ridice, a zis că poate, dar să-l ajutăm, și dacă mai are un alt pilot și a zis că-i singur. Atunci ne-am liniștit că dacă nu reușea să se catapulteze nu mai avea șanse. Ne-a spus unde să sunăm, la unitatea lui, la Cluj, și (…) foarte repede au venit echipaje de pompieri, poliție, salvare, elicopterul SMURD, între timp au venit colegii de la baza lui aeriană”.

Edilul a spus că au loc periodic zboruri ale piloților de la Câmpia Turzii, fiind „o zonă unde au posibilitatea să se instruiască”.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More