Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

„Vorbește cu mine – program gratuit de terapia limbajului” pentru copii cu tulburări din spectrul autist

0 250

Asociaţia Autism Europa – Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ lansează cu sprijinul Clubului Lions Bistriţa un program gratuit de logopedie pentru copiii cu tulburări de spectru autist. Aceştia vor beneficia de şedinţe gratuite de logopedie în cadrul Centrului, susţinute de logopezi specializaţi în terapia limbajului la copiii cu TSA, începând cu data de 1 martie 2017.

Programul vizează dezvoltarea competențelor de comunicare și remedierea tulburărilor de limbaj pentru 20 de copii cu tulburari din spectrul autist din judeţul Bistriţa-Năsăud în vederea susținerii procesului de integrare a acestora în învățamântul de masă.

Obiectivele programului sunt:

1.Stimularea comunicării verbale a beneficiarilor cu TSA din cadrul Asociației Autism Europa Bistrița – Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț.

2.Promovarea relațiilor armonioase în familiile copiilor cu TSA prin reducerea barierelor de limbaj și devrevarea părinților de povara financiară a susținerii integrale a cheltuielilor legate de terapia de recuperare.

  1. Optimizarea comunicării orale în cadrul grupelor /claselor în care sunt integrați beneficiarii cu TSA.

Dezvoltarea limbajului este un obiectiv terapeutic important pentru majoritatea persoanelor cu TSA. Cu toate acestea, numărul logopezilor angajaţi în reţeaua şcolară din Bistriţa-Năsăud este extreme de mic (11 din care 9 în mediul urban). Terapia limbajului astfel extrem de necesară este costisitoare şi foarte puţini părinţi îşi permit să plătească şedinţe de logopedie în mediul privat, unde costul unei astfel de şedinţe poate ajunge la 60 de lei.

“Ne bucurăm enorm de sprijinul Clubului Lions şi credem că acest program uşurează povara financiară a părinţilor care luptă pentru integrarea socio-şcolară a copiilor cu tulburări de spectru autist” – a declarat preşedintele Asociaţiei Autism Europa Bistriţa, psiholog Ana Dragu.

AAE oferă de la înfiinţare, din anul 2007, servicii de informare, conştientizare, consiliere şi educare, programe de terapie complexe, organizare de cursuri de instruire pentru cadre didactice în beneficiul copiilor cu tulburări din spectrul autist din judeţul Bistriţa-Năsăud, al familiilor acestora, al specialiştilor din domeniu şi al comunităţii. Asociaţia este acreditată de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, ca şi furnizor de servicii sociale.

Clubul Lions Bistriţa s-a infiintat in anul 2003 si are ca scop promovarea si dezvoltarea relatiilor interumane si promovarea principiilor Asociatiei Internationale a Cluburilor Lions  prin crearea si dezvoltarea spiritului de intelegere intre popoarele lumii; incurajarea spiritului civic, a constiintei nationale si a libertatii de exprimare; participarea activa la dezvoltarea bunastarii sociale si morale a comunitatii.

Sursa principala de fonduri a LC Bistrita, pe langa cotizatiile membrilor si donatii, o reprezinta incasarile de la Targul de Purici care a fost in anul 2016 la a treia editie. Printre principalele proiecte pe care le implementeaza LC Bistrita se numără:

 

  • Vedere clară-ochi sănătoși – screening ocular pentru pentru depistarea afecțiunilor de ambioplie la copii;
  • Ziua Diabetului –screening glicemic pentru cetățenii Bistriței;
  • Cupa Lions la Șah pentru elevii claselor I-IV și V-VIII din județul BN;
  • Premii pentru Concursul de Șah pentru nevăzători; Programul BatPro – prin care se oferă Asociaţiei nevăzătorilor din judeţul BN computere dotate cu un soft special care le face accesibil cititul.
  • Noi ajutăm vârstnicii singuri;
  • Un gest mic pentru un suflet de copil- acțiune destinată copiilor de la Preventoriul TBC de la Ilișua.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More