Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Vreți cultură? Vreți teatru? Nu le meritați!

5 73

cinema_arta_dej

Ne plângem de ”manelizarea” societății, de lipsă de cultură în rândul tinerilor și de promovarea evenimentelor violente și urâte în detrimentul valorilor și al artelor. Facem petiții peste petiții pentru înființarea centrelor culturale, ale teatrelor sau cinematografelor, dar nu suntem în stare să răspundem pozitiv la evenimentele de acest gen care ni se oferă chiar și gratuit.

Un spectacol de teatru programat în luna mai în Dej, a fost reprogramat pentru 5 iunie din cauză că s-au vândut doar 23 de bilete, într-un oraș care urlă de-a dreptul din cauza lipsei evenimentelor culturale. A trecut o săptămână de când a fost reprogramat spectacolul, iar numărul biletelor vândute a ajuns la ”fabuloasa” sumă de 25.

Dacă ar fi fost vorba despre un concert amărât al unui manelist semi-celebru, dacă ar fi fost vorba despre o manifestare artistică a unor ”vedete” similare cu anonimatul sala Centrului Cultural Arta din Dej ar fi fost luată cu asalt.

Însă când e vorba despre o trupă de actori de la Teatrul Național, despre o piesă celebră de teatru ”Take, Ianke și Cadâr” și când e vorba despre un spectacol cultural care să anime sufletul, nu se înghesuie nimeni.

Dăm bani pe diverse nimicuri, suntem în stare să plătim bilete pentru spectacole de divertisment care nu promovează decât prost-gust, dar nu scoatem bani din buzunar pentru teatru.

Nu ne înghesuim să cumpărăm bilete și nici măcar să obținem invitații gratuite. Someșeanul.ro a pus la dispoziția cititorilor săi un concurs prin care se oferă invitații de două persoane la teatru, la comedia Take Ianke și Cadâr.

Gândindu-ne că trebuie să organizăm o tragere la sorți pentru a desemna câștigătorii celor șase invitații la o piesă de comedie, ne trezim în fața unei tragedii. Doar două persoane și-au manifestat interesul de a obține o astfel de invitație.

Și apoi ne mirăm că nu ne vizitează vedetele consacrate, că un oraș ca Dejul este ocolit de numele mari și trupele de teatru cunoscute. Ne mirăm și chiar ne scandalizăm pe tema că nu se organizează evenimente culturale, că nu avem un cinematograf sau o sală de teatru. Dar nu suntem în stare să recunoaștem că nu merităm să avem teatru la noi acasă.

Vezi aici cum poți obține o invitație la teatru.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

 1. tataru eugen spune

  Inainte sa aruncam cu piatra, cred ca un asemenea eveniment cultural ar trebui in primul rand promovat. Lipirea a 10 afise nu e promovare. Avem cat de cat un centru media local unde un asemenea spectacol chiar merita promovat. Am inchis unicul cinematograf din oras din lipsa de spectatori, cred. Mult mai usor sa-l inchizi decat sa-l modernizezi. Cred ca un film 3D vazut la cinema inca nu se compara cu unul piratat vazut la pc. Nu stiu cata lume a observat ca nu mai avem nici o librarie. Astea sunt vremurile, din pacate.
  La cat mai multe spectacole de acest gen, promovate in scoli si licee, pe internet, radio, in mediile cele mai accesate, si poate data viitoare va fi mai bine.

 2. Denis spune

  Nu cred ca de ar veni o trupa fenomenela un cantaret fenomenal cum ar fi:Lala Band(de exemplu),Conecte-r,Andra si altii nu cred ca nu sar umple sala sa fim seriosi:-j

 3. Sergiu Neamt spune

  As fi vrut sa dau like, insa ceea ce citesc pe someseanul nu imi place deloc. Chiar ma revolta indiferenta oamenilor din Dej. Ma gandesc totusi ca primaria, care are autoritatea asupra Casei de Cultura ar trebuie sa promoveze acest spectacol in randul scolilor, chiar daca ofera gratuit biletele la spectacol, ar duce copiii la unul dintre cele mai frumoase piese de teatru scrise. Cum si-a putut asuma primaria cheltuielile cu patinoarul din centru pe principiu, cheltuim dar macar oferim tinerilor o bucurie, ar fi putut la fel sa investeasca intr-un act de cultura, astfel ar putea sa sustina teatrul, dar si speranta ca pe viitor generatia aceasta de tineri vor cere si vor onora orice reprezentatie culturala. Felicitari Irina Maxim pentru material. Ai like de la mine !

 4. Irina Maxim spune

  Sergiu, Nu e treaba Primăriei sau a Casei de Cultură să promoveze astfel de evenimente. Centrul Cultural Arta pune la dispoziţie sala celor care vor să organizeze astfel de spectacole. Este treaba lor cum își promovează evenimentul. Bineînțeles, pot cere și sprijinul municipalității în acest sens, dar în acest caz s-a pornit doar cu lipirea de afișe. Or, deja se știe că aproape nimeni nu se mai oprește lângă stâlpi/vitrine pentru a citi ce scrie pe afișele respective. Asta mai ales pentru că era vorba de o piesă de teatru. Dacă pe afișe erau niște buci/țâțe, sau moaca vreunui manelist, știa tot Dejul în 10 minute de spectacol.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More