Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Zborurile către și dinspre Italia, suspendate pe toate aeroporturile

0 75

Autorităţile române au luat decizia suspendării tuturor zborurilor spre şi dinspre Italia, până în 23 martie. MInistrul Transporturilor, Lucian Bode, anunţă că suspendarea s-a făcut pentru două săptămâni pentru că atât permite regulamentul european. Închiderea şcolilor va fi discutată în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de luni.

Luni intră în vigoare noile măsuri de combatere a coronavirusului anunțate de Ministrul de Interne într-o conferință după miezul nopții. Astfel, la ora 12.00, cursele din și către Italia sunt suspendate până pe 23 martie, tot la ora României 12.00. Românii care vin cu zboruri cu escală din țări cu coronavirus precum Italia, China, Iran, Coreea de Sud vor intra în carantină.

De asemenea, și românii care vin din Italia la frontierele terestre vor intra în carantină sau în izolare la domiciliu. Aceeași măsură va fi aplicată la frontierele terestre ale țării și pentru românii veniți din China, Iran sau Coreea de Sud.

Aceste decizii vin după alte măsuri anunțate duminică în România. Una dintre ele e interzicerea adunărilor publice cu peste 1000 de oameni, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Carantină pentru cursele cu escală

De asemenea, Ministrul de Interne a transmis că operatorii aerieni au obligația să comunice românilor care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de sud într-un zbor cu escală către România că vor intra în carantina pe teritoriul țării noastre. Companiile aeriene mai trebuie să le spună acestor pasageri români că îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la îmbarcare.

Ce se întâmplă la frontierele terestre

De asemenea, românii care vin la frontierele terestre din țările cu cazuri multe de coronavirus, precum China și Italia, trebuie să intre fie în carantină, fie în izolare la domiciliu.

”Un alt punct este informarea cetățenilor români care sosesc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre faptul că sunt obligați să intre în carantină pe raza județului sau izolare la domiciliu. Se va comunica cetățenilor români că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare constituie infracțiune de fals în declarații și se pedepsește conform articolului 326 din Codul Penal, instituindu-se și măsura obligatorie a carantinei”, a subliniat Marcel Vela.

Marcel Vela a mai precizat și că operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea cetăţenilor străini din Italia, China, Iran, Coreea de sud, către România, cu escală.

„Se permite accesul în România a cetăţilor străini care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud prin toate punctele de trece a frontierei, sub măsura obligatorie a carantinei”, a subliniat Ministrul de Interne.

Conform ministrului, de la restricțiile anunțate sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3,5 tone.

„Se aplică prevederile de mai sus, adaptate după caz, şi pentru transportul maritim sau fluvial”, a mai spus Vela.

Cu excepția zborurilor, celelalte măsuri se aplică până la 31 martie, cu posibilitatea prelungirii.

Situaţia școlilor, discutată luni

Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă va avea și luni o ședință, în care va discuta situația școlilor, dacă se va lua în calcul închiderea lor.

Marcel Vela a spus că deja s-a stabilit regula că, dacă într-o unitate de învățământ apare un caz de coronavirus, se suspendă cursurile în întreaga şcoală.

Ce se întâmplă în Italia

În Italia, conform bilanțului furnizat duminică seară de autoritățile locale, bilanțul provocat de coronavirus a crescut la 366 de morți și peste 6300 de pacienți infectați. Regiunea Lombardia și alte 14 provincii din nordul Peninsulei sunt în carantină.

Italia este țara cu cea mai mare comunitate românească. Oficial, în 2019, erau peste 1,2 milioane de români în această țară.

Măsuri restrictive au fost anunțate duminică și în România. Astfel, au fost interzise adunările cu peste 1000 de persoane.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More