Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Zece dejeni se întorc azi în țară de pe aeroportul din Torino

0 3.399

Zece persoane din Dej, majoritatea femei, vor ajunge azi în țară din Italia, la bordul unor curse charter care au decolat de pe aeroportul din Torino.

Persoanele aflate la bordul acestor aeronave sunt cetățeni români care au lucrat ca sezonieri în Italia și au rămas, în plină criză, fără un loc de muncă, fără posibilități de cazare și își doresc revenirea în țară, cu asumarea faptului că vor fi nevoite să stea în carantină.

Printre cei aproximativ 1.500 de cetățeni români care se vor întoarce în aceste zile în țară se află și câteva persoane din Dej.

Acestea au făcut apel zilele trecute către autoritățile române pentru a fi ajutate să revină în România.

Deputatul dejean, Cornel Itu, a declarat pentru Someșeanul.ro că a fost contactat de un grup de zece persoane din Dej, aflate în Italia, pentru a-i cere sprijinul în vederea revenirii în țară.

”Am luat imediat legătura cu cei de la Prefectura Cluj și cu autoritățile responsabile în acest domeniu pentru ca și cele zece persoane din Dej să fie incluse în grupul românilor care se vor întoarce în țară în aceste zile cu curse charter din Italia. Vor decola de la Torino și vor intra în carantină pentru 14 zile imediat ce vor ajunge în România”, ne-a declarat parlamentarul dejean.

Pasagerii vor fi preluați sub pază de pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” și transportați la hoteluri din Mamaia, unde vor sta în carantină 14 zile.

Prima aeronavă aterizează la ora 10.30 (ora României) cu aproximativ 120 pasageri la bord.  A doua aeronavă va ajunge la ora 12.00 (ora României) cu aproximativ 189 pasageri la bord.

„Aeronavele sunt înregistrate în regim de zbor regulat în scopul repatrierii cetățenilor români în contextul COVID 19 prin vânzare de bilete de către compania BLUE AIR. Datele privind orele de operare cât și numărul de pasageri mai pot suferi modificări”, a precizat șeful punctului de frontieră de la aeroportul „M. Kogălniceanu”.

Ma jos, publicăm integral comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe din România, cu detalii în contextul enunțat mai sus. 

Comunicat de presă: Data:  20.03.2020

În continuarea eforturilor susținute pentru facilitarea revenirii în țară a unor cetățeni români aflați cu titlu temporar în străinătate și care au fost afectați de măsurile întreprinse de statele europene pentru gestionarea și prevenirea epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor au identificat mai multe variante de transport aerian care vor permite revenirea în țară a cetățenilor români, nerezidenți, care sunt lucrători sezonieri, afectați de restrângerea drastică a activităților economice în care erau angrenați în Italia, precum și a cetățenilor români care se află în Italia în situații deosebite, fără posibilități reale de a continua prezența pe teritoriul italian, ceea ce impune repatrierea acestora în cel mai scurt timp.

Detaliile privind organizarea acestor curse de tip charter vor fi comunicate în timp util cetățenilor români care se încadrează în criteriile enunțate mai sus.

O primă cursă va fi organizată dinspre Torino la data de 21 martie 2020.

Reînnoim apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale și recomandarea ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.

Totodată, facem apel la cetățenii români de a da dovadă de înțelegere și responsabilitate și de a evalua în mod responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară. De asemenea, facem apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniem că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More