Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Zece explozii controlate pentru distrugerea unui zăpor de gheață pe Someșul Mare – VIDEO

0 55

gheata somesul mare

Creşterea temperaturii din ultimele zile a favorizat crearea unor zăpoare de gheaţă pe mai multe cursuri de apă din judeţul Bistriţa Năsăud.

Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile în cauză, Salva, Rebra, Coşbuc, respectiv Nimigea, împreună cu specialişti din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa – Năsăud şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa”, au monitorizat în permanenţă situaţia operativă din zonele afectate.

Marţi, 20 ianuarie, a fost solicitată echipa pirotehnică pentru a acţiona în vederea distrugerii unui zăpor de gheaţă format pe cursul râului Sălăuţa, în zona localităţilor Coşbuc – Salva. Intervenţia echipei pirotehnice nu a mai fost necesară, pentru că formaţiunile de gheaţă s-au desprins fără ca pirotehniştii să acţioneze.

Formaţiunile de gheaţă desprinse au ajuns pe cursul râului Someşul Mare, în dreptul localităţii Nimigea de Jos, formând un zăpor de gheaţă ce se întindea pe o lungime de aproximativ 4 km.

Pirotehniştii bistriţeni s-au deplasat la locul indicat şi au acţionat preventiv, cu material exploziv, pentru slăbirea rezistenţei zăporului de gheaţă. A fost creat un culoar de scurgere cu o lungime de 500 m şi lăţimea de cca. 10 m, pentru a stabiliza cursul apei acumulate în amonte, eliminând astfel riscul inundării obiectivelor riverane. Pompierii militari au executat un număr de zece explozii controlate şi au folosit 8,8 kg TNT.

Ulterior, echipa pirotehnică s-a deplasat pe raza localităţii Rebra, unde, pe râul din localitate, se formase un alt zăpor de gheaţă ce se întindea pe o distanţă de aproximativ 1 km. Nu a fost necesară intervenţia echipei specializate, formaţiunile de gheaţă s-au desprins în mod natural.

În continuare, toate cursurile de apă din judeţul Bistriţa – Năsăud sunt monitorizate, echipajele de intervenţie fiind pregătite să acţioneze când situaţia o impune, informează reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud într-un comunicat.

 

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More