Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Zeci de angajați ai fabricii Leoni Bistrița, puși să-și dea demisiile după ce au participat la grevă și au postat pe Facebook

1 391

Câteva mii de persoane, angajați ai celor două fabrici Leoni din Bistrița, au participat în perioada 10-11 mai 2017, la acțiuni de protest, declanșând o grevă spontană pe motiv că erau nemulțumiți de condițiile de salarizare.

Negocierile de atunci dintre angajații greviști și conducerea fabricii au dus la un numitor comun, oamenii reluând până la urmă programul normal de lucru, după ce li s-a promis majorarea salariilor.

După doar câteva zile, însă, participanții la grevă au rămas fără locuri de muncă, într-o situație similară cu cea care a avut loc la începutul acestui an la fabrica De’Longhi de la Jucu, județul Cluj.

Cei care au participat la grevă și au dat declarații presei sau au postat pe Facebook filmulețe și fotografii de la acțiunile de protest din 10-11 mai, au fost chemați pe rând la biroul de Resurse Umane, unde li s-a pus în vedere că au două variante: ori își dau demisiile și pleacă acasă chiar în acel moment, ori li se va desface contractul de muncă pe motiv de indisciplină.

”Și pe mine m-a obligat P. N., manager-ul, dându-mi două variante: ori îmi bag demisia, ori mă duce la comisie unde mi se va desface contractul cu i (indisciplinar) și ca îmi voi găsi greu în altă parte de lucru, așa că în 3 secunde i-am cerut un pix, apoi mi-o adus cineva haina din producție, mi-am predat cartea de identitate Leoni si Vesta, dar după ce am semnat mi-o zis ca am o mașină din partea Leoni care mă va duce până în Reteag, acasă gratis!!! Totul s-a întâmplat la 14:00, iar la 14:10 eram deja în drum spre casă”, ne-a mărturisit unul dintre cititorii noștri, angajat al Leoni Bistrița care participase la greva respectivă.

Un alt angajat Leoni, din zona Dej, ne-a mărturisit că persoane din conducerea românească a societății nemțești au urmărit în zilele de proteste și ulterior tot ceea ce se postase pe rețeaua de socializare despre grevă, anchetând în același timp și cine au fost persoanele care au stat la baza declanșării grevei, pentru ca apoi acești angajați să fie trași la răspundere.

Mie mi-au spus că de ce am publicat pe Facebook poze, care au fost preluate apoi de presă. Și că de ce am dat declarații, dar eu nu am dat declarații presei, doar am scris pe Facebook. Acum m-au luat din fabrică, de la muncă, cu agenții de pază, m-au dus în birou și m-au pus să semnez demisia, spunând că altfel o să fiu concediat și n-o să mă mai angajeze nimeni. Nici nu m-am gândit că am altă variantă. Imediat ce am semnat, nu mi-au dat niciun preaviz, nici nimic, m-au și dus afară la poartă, unde mă aștepta deja o mașină să mă ducă acasă. Nici măcar nu m-au lăsat să închei ziua de muncă, astfel că aceasta nu-mi va fi plătită deși am muncit până aproape de finalul programului”, ne-a mărturisit un alt deja fost angajat Leoni.

La fel ca în cazul De’Longhi, oamenii au fost forțați să semneze demisiile, sub presiunea psihică a concedierii, motivul invocat de către conducerea societății fiind acela că și-au părăsit postul de lucru fără încuviințarea superiorilor.

Mai mult, tot ca în cazul celor care au demisionat forțat de la De’Longhi, oamenii nu pot să fie ajutați de cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, deoarece și-au semnat deja demisiile, iar inspectorii consideră contractul de muncă încheiat și nu mai pot interveni. Astfel că, foștilor angajați Leoni Bistrița, proaspăt demisionari, nu le mai rămâne decât să se adreseze instanțelor de judecată sau să își caute alte locuri de muncă.

Se vede treaba că oamenii nu-și cunosc drepturile, că nu știu să lupte pentru acestea și că se lasă în continuare intimidați de practicile companiilor gigantice care și-au deschis fabrici în Transilvania.

Tratați ca sclavii și cu salarii de mizerie, angajații sunt ținuți tot timpul în tensiune și sub presiunea conducerii, iar la cel mai mic semn de revoltă sunt sancționați. Mai mult, se pare că nici dreptul la grevă și la protest nu le este recunoscut angajaților din fabricile conduse de investitori străini, oamenii fiind prostiți pe față cu tot felul de amenințări, pentru a ceda presiunii și a-și semna demisiile.

Conform surselor noastre, de la fabricile Leoni Bistrița au fost constrânși deja să-și semneze demisiile câteva zeci de angajați din cele câteva mii care au participat la cele două zile de grevă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

  1. Suka spune

    Sunteo o tara de sclavi si nu stim sa reactionam la criza ! Strainii ne iau de fraieri si nu stim sa ne aparam drepturile !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More