Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Zeci de mineri blocați în subteran la Dej. Protestul de la Salina Ocna Dej s-a amplificat

0 64

Au trecut mai bine de 48 de ore după ce angajații Salinei Ocna Dej au început protestul spontan în curtea instituției. După două zile în care negocierile cu conducerea societății au eșuat, minerii au decis să coboare în subteran și spun că nu vor ieși de acolo până când nu le vor fi respectate doleanțele.

Luni dimineața, angajații care au ieșit din schimbul de noapte au rămas în curte pentru a protesta, acestora alăturându-li-se și angajații care trebuia să intre în subteran în schimbul de dimineață. Ulterior, protestatarilor li s-au alăturat și angajații care trebuiau să intre în programul normal de muncă în turele următoare, dar și angajații de la suprafață, în total numărul greviștilor depășind 200 de persoane.

Marți, la Dej a sosit și directorul general al SALROM, pentru a discuta cu liderii de sindicat și a găsi o soluție de rezolvare a conflictului, la negocieri participând și prefectul Clujului, dar și primarul Costan Morar.

Marți seara, însă, negocierile nu au ajuns la un numitor comun, după ce conducerea a transmis angajaților că cererile lor nu pot fi onorate, pentru că nu există fonduri bănești pentru a suplimenta fondul de salariu al minerilor.

Nemulțumirile protestatarilor se leagă de faptul că, deși conducerea societății a promis plata celui de-al 13-lea salariu până la începutul lunii noiembrie, banii nu au intrat în conturile salariaților. De asemenea, nemulțumirile angajaților protestatari se leagă și de fondul de salarii, dar și de condițiile de muncă. Pe lista de nemulțumiri a protestatarilor se află și salariile mici, dar și tăierea primelor și a sporurilor, asta deși Salina Ocna  Dej a avut și în acest an o productivitate record.

Văzând că negocierile cu conducerea au eșuat, minerii au luat decizia de a amplifica protestul, astfel că au coborât în subteran și amenință că nu vor ieși de acolo până când nu vor avea succes în demersul lor. Prin acest gest extrem de blocare în subteran, minerii își pun viața în pericol, însă sunt deciși să nu cedeze.

Un protest similar care a avut loc anul trecut la Salina Ocna Dej s-a soldat cu șase persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale și au fost transportate la spital.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More