Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Zeci de părinți din Gherla își petrec noaptea în fața școlii pentru a-și înscrie copiii în clasa ”step-by-step”- VIDEO

0 381

Situație fără precedent în această noapte la Gherla, unde, în fața Școlii Generale nr. 1, zeci de părinți își vor petrece noaptea sub cerul liber sau în mașini pentru a fi siguri că prind un loc în singura clasă ”step by step” din oraș.

Situația a fost provocată de faptul că în oraș există o singură clasă ”zero” în sistemul step-by-step, unul cu program prelungit pentru elevii ai căror părinți au un program de muncă mai lung.

Singura astfel de clasă aprobată de Inspectoratul Școlar Județean Cluj este în Gherla la Școala Generală nr. 1, având un număr maxim de locuri de 25 de elevi. Doar că în oraș sunt mai mulți copii pentru această clasă decât numărul maxim de locuri admise, astfel că părinții acestora trebuie să lupte pentru un loc ca să-și înscrie copilul la școală în anul școlar 2018-2019 în sistemul step-by-step.

Și anul trecut la Gherla a fost o situație similară, existând mai multe dosare cu cereri de înscriere decât locuri disponbile, atunci luându-se decizia de a suplimenta cu câteva locuri clasa.

Însă în acest an numărul de cereri este mult mai mare, astfel că părinții s-au pus la coadă cu mult timp înainte de începerea înscrierilor pentru a fi siguri că prind un loc. Astfel că, deși înscrierea dosarelor începe doar joi dimineața, la ora 8, în fața școlii din Gherla s-a făcut coadă încă de miercuri dimineața. Primul părinte care s-a prezentat în fața școlii a venit la ora 7, pe parcursul zilei acestuia alăturându-i-se alte zeci de părinți sau bunici.

La ora 9 seara, în fața școlii erau adunate zeci de persoane, determinate să-și petreacă noaptea sub cerul liber, sau să doarmă în mașinile parcate în fața instituției de învățământ.

Pentru a fi mai organizați, părinții au întocmit și o listă, pe care erau trecuți, în ordinea sosirii la coadă. Cei care nu au mai putut să stea la coadă pe parcursul zilei au plecat, aceștia fiind tăiați de pe listă și înlocuiți cu următorii veniți. Astfel, la 10 seara lista aduna 27 de nume, însă până dimineață numărul acestora ar putea crește chiar și până la 40 de nume.

Unele familii au făcut cu schimbul pe parcursul zilei, mai întâi stând bunicii la coadă, pentru ca apoi să vină părinții viitorilor elevi. Alții, însă, mai cu dare de mână, și-au angajat pur și simplu oameni, pe care i-au plătit să le țină locul la coadă până își rezolvă ei problemele.

Înarmați cu pături, băuturi și mâncare, oamenii sunt deciși să nu se miște până dimineață din fața școlii. Totul doar pentru a prinde un loc în mult râvnita clasă zero în sistem step-by-step.

Dimineață la ora 8 va începe procesul de înscriere, acesta derulându-se pe principiul ”primul venit, primul servit”. În momentul în care se ajunge la limita de 25 de locuri procesul de înscriere se oprește, iar cei care nu au mai apucat un loc în clasă pentru copiii lor au la dispoziție două variante: să facă cerere de suplimentare de locuri, sau să solicite înființarea unei noi clase. Această din urmă variantă este posibilă doar dacă în afara listei principale de înscriere rămân cel puțin 25 de copii, care să asigure o clasă întreagă pentru anul școlar viitor.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More