Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Zeci de mii de credincioși s-au rugat împreună la mănăstirea Nicula FOTO/VIDEO

0 330

manastirea nicula

Chiar dacă Mitropolia Clujului estimase că în ajunul sărbătorii Sfintei Fecioare Maria se vor aduna la Nicula peste 100.000 de credincioși, numărul acestora nu a fost chiar atât de mare.

S-au adunat totuși aproximativ 70.000 de credincioși veniți din toată Transilvania și din toate colțurile țării, pentru a asista la slujbele ocazionate de sărbătorirea hramului mănăstirii Nicula.

Dacă unii dintre credincioși au venit în pelerinaj de la Gherla, parcurgând pe jos cei 8 kilometri până la mănăstire, în ciuda caniculei, alții au preferat transportul cu microbuzele sau autoturismele pentru a ajunge la sfântul lăcaș.

De cum au ajuns la mănăstire, credincioșii și-au găsit locuri cât mai bune pentru a urmări slujbele și pentru a putea rămâne peste noapte. Cu corturi sau pregătiți să doarmă sub cerul liber, zeci de mii de credincioși s-au rugat întreaga noapte pentru sînîtatea lor și a familiilor lor, pentru bunăstare și pentru pace sufletească.

Unii dintre pelerini s-au așezat la uriașa coadă care ducea în biserică, unde s-au rugat la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Alții au preferat să aștepte în curtea din spatele bisericii ca icoana să fie scoasă afară, în timp ce o altă parte a credincioșilor n-au pierdut ocazia de a se ruga, făcând înconjurul în coate și genunchi a bisericii de lemn din curtea interioară a mănăstirii.

Efortul imens făcut de credincioși de a ajunge la Nicula, faptul că mulți dintre ei au ținut post mai multe zile, iar unii au ținut chiar post negru, fără ca măcar să bea apă, a făcut ca unii dintre ei să cedeze fizic. Organismul lor n-a mai rezistat și din cauza temperaturilor extrem de ridicate, la orele după-amiezii la Nicula înregistrându-se chiar și 40 de grade la umbră.

Serviciile de acordare a primului ajutor și cele de ambulanță au lucrat la foc continuu până la lăsarea serii. Pe lângă deja obișnuitele cazuri de julituri și răni doverse provocate de ruga în coate și genunchi în jurul bisericii de lemn, s-au înregistrat numeroase cazuri de leșinuri, din cauza căldurii și a deshidratării, cei mai afectați de amețeli și grețuri fiind cei în vârstă care sufereau de mai multe afecțiuni.

Citiți și:  PS Vasile Someșeanul a leșinat din cauza căldurii la Mănăstirea Nicula

Momentul culminant al serii a fost scoaterea icoanei făcătoare de miniuni în curtea din spatele bisericii. Zeci de mii de credincioși s-au rugat până după miezul nopții la icoana Sfintei Fecioare Maria, pentru ca după miezul nopții să înconjoare biserica având icoana în frunte.

Pentru vineri, la Nicula sunt așteptați chiar și mai mulți credincioși. Asta și deoarece canicula s-a mai domolit, temperaturile nu vor mai fi atât de ridicate, existând posibilitatea ca numărul credincioșilor să depășească 100.000 în total.

https://www.facebook.com/album.php?fbid=772888466107256&id=467241263338646&aid=1073741894

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More