Pompierii sălăjeni au intervenit în ultimele 24 de ore la nouă incendii. Cele mai multe au fost produse din ignoranță și nerespectarea unor măsuri de prevenire.
Cei de la ISU Sălaj transmit faptul că în ultimele 24 de ore, pompierii sălăjeni au fost solicitați să intervină la nouă incendii. Au intervenit astfel la Bănișor și Bezded.
Totodată au lichidat un incendiu de vegetație uscată în care a ars și un stâlp de telefonie în Rona, un incendiu de vegetație extins la material lemnos de circa 3-5 mc în Oarța de Jos, un incendiu de vegetație uscată în localitatea Recea Mică.
Pompierii au mai stins tot un incendiu de vegetație și stufăriș pe circa 1 ha la Balta Cehei și la un incendiu extins și la litiera pădurii pe circa 8 ha de între localitățile Buciumi și Răstolț.
Șapte dintre incendiile la care s-a intervenit, transmit tot cei de la ISU, au fost produse din ignoranță și din nerespectarea măsurilor minimale de prevenire în procesele de igienizare a terenurilor.
Redăm în continuare câteva aspecte legale privind desfășurarea unor astfel de acțiuni:
Lucrările de ardere nu sunt permise decât cu obţinerea acceptului autorității competente de protecția mediului, după care este obligatorie informarea serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență și obținerea Permisului de lucru cu focul de la primăria pe raza căreia se va efectua arderea. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență sau persoana desemnată în acest sens. Acesta se întocmeşte în două exemplare, unul se înmânează persoanei care execută operaţiunile cu foc deschis, iar celălalt rămâne la emitent.
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 lei, conform H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagarii focului la vecinătăţi;
- amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora” se sancţionează cu amendă de 2501 la 5000 lei, conform art. 44, pct III lit. a din Legea nr. 307 / 2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare.