Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Zilele europene ale patrimoniului, marcate la Dej printr-o conferință de lucru

0 111

Cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, Primăria Municipiului Dej prin Serviciul Cultură, Sport Turism în parteneriat cu Centrele de Informare și Promovare Turistică din Dej, Cășeiu, Cuzdrioara, Mica, Vad, Ciceu-Mihăiești și Primăria Bobâlna organizează vineri, 15 septembrie 2017, ora 10, în Sala de consiliu a Primăriei Municipiului Dej o conferință de lucru prin care dorește identificarea patrimoniului local și realizarea unei strategii comune de promovare turistică.          

Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate, în luna septembrie a fiecărui an, ca inițiativă a Comisiei Europene și a Consiliului Europei. Anual, aproximativ 50 de țări europene iau parte la Zilele Europene ale Patrimoniului, organizând diferite activități de promovare a patrimoniului cultural. Evenimentele culturale promovează în special clădirile monument-istoric, meșteșuguri și tradiții, precum și arhitectura sau arta locală, avându-se în vedere cunoașterea și înțelegerea reciprocă între cetățenii europeni.

În România, Zilele Europene ale Patrimoniului, se află la cea de-a XXV-a ediţie, fiind organizate sub egida Ministerului Culturii şi Identității Naţionale, având drept scop descoperirea de către cetățeni a unor noi valori culturale care se află în apropierea locuințele lor, dar a căror existență le este, poate, necunoscută.

”Având în vedere că tematica recomandată de Consiliul Europei pentru ediția din 2017, se referă la ,,Patrimoniu cultural-Natura-Armonii”, am considerat că este necesar să identificăm și să valorificăm obiective importante din peisajul cultural și natural de la confluența Someșurilor, reliefând contribuția administrațiilor locale la buna administrare, gestionare și valorificare a patrimoniului material și imaterial în raport cu mediul natural.

Un alt obiectiv al activității îl reprezintă implicarea comunităților locale, a cetățenilor, în protejarea patrimoniului cultural și natural de la confluența Someșurilor.

Având în vedere că majoritatea localităților dețin un patrimoniu bogat în domeniul istorico-etnografic, un patrimoniu natural deosebit și un patrimoniu imaterial în domeniul dansurilor, cântecelor populare, a obiceiurilor și tradițiilor putem construi proiecte pentru un viitor comun al acestor comunități”, se arată în comunicatul de presă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More