Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Zilele Liceului ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej. Un mare CARACTER s-a retras FOTO/VIDEO

0 242

LAPI Dej teatru francofon (3)

Printr-un amplu program educational și cultural, Liceul Teoretic “Alexandru Papiu Ilarian” din Dej, şi-a sărbătorit cei 50 de ani de existenţă ca liceu, în 1964 instituția de învățământ devenind Liceul Nr. 2 Dej. Tot astăzi, cu lacrimi în ochi, Ligia Clinciu, profesoară de limba franceză și coordonatoarea trupei ”Caracteres” a tras cortina și după 15 ani a spus adio teatrului francofon, dar și învățământului, aceasta anunțându-și pensionarea definitivă.

Liceul “Alexandru Papiu Ilarian” este recunoscut pentru calitatea dascălilor săi, pentru buna pregătire a elevilor, pentru teatrul francofon, grupurile vocale de muzică folk şi, nu în ultimul rând, pentru perfomanţele sportive.

La deschiderea manifestărilor grupate sub genericul „Zilele Liceului Alexandru Papiu Ilarian”, au răspuns prezent numeroase oficialități, între care primarul Morar Costan, deputatul Cornel Itu sau consilierul județean Vasile Sălătioan. După primirea invitaților și deschiderea oficială, au luat cuvântul Emilia Gherman, directorul liceului și Valeria Huza, directorul adjunct. A urmat apoi un moment solemn la statuia patronului spiritual al Liceului Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” – s-a intonat imnul de stat, s-a oficiat un Te Deum, iar apoi s-au depus coroane la bustul amplasat în curtea școlii.

”În fiecare an, din 2008, organizăm această sărbatoare. Prin aceste manifestări noi dorim să promovăm imaginea liceului nostru în comunitatea locală, să punem în evidență toate rezultatele pe care le obținem pe parcursul unui an școlar împreună cu elevii noștri, să punctăm activitatea bogată și să punem în evidență o serie de evenimente de suflet”, a declarat Emilia Gherman, directorul LAPI Dej.

Tot astăzi, cu lacrimi în ochi, Ligia Clinciu, coordonatoarea trupei ”Caracteres” a tras cortina și după 15 ani a spus adio teatrului francofon.

Și dacă vorbim despre ”evenimente de suflet”, așa cum a spus directorul instituției de învățământ, un astfel de eveniment s-a desfășurat la Centrul Cultural Arta, în sală fiind prezenți sute de spectatori.

Cu siguranță cel mai emoționant moment al sărbătorii a fost spectacolul omagial oferit de trupa ”Caracteres”, trupă care a împlinit 15 ani de activitate, fiind prezentă pe aproape toate scenele unor festivaluri de gen din Franţa, Spania, Italia, Cehia sau Serbia. Ligia Clinciu, coordonatoarea trupei dejene, a pus capăt carierei sale și s-a pensionat definitiv.

Spectacolul a început cu o prezentare, un slide ”cu dedicație” din partea foștilor membri ai trupei ”Caracteres” pentru ”cea care este și a fost mentorul” lor, după cum au spus chiar ei. Actuala componență a trupei a interepretat ”Cântăreața cheală” (Ionescu), pentru ultima oară cu Ligia alături de ei. Cea care le-a fost dascăl ”a tras cortina” în fața dejenilor și a fost aplaudată la scenă deschisă minute în șir. 

Componenți ai trupei, spectatori, părinți, profesori sau elevi, cu toții i-au mulțumit pentru deosebita sa activitate, i-au urat mult succes în continuare și au recunoscut că animatoarea acestei trupe le-a marcat viața. Nu au lipsit florile și emoțiile, dar nici lacrimile și îmbrățișările.

”Cei 15 ani de <<Caracteres>> au fost pentru mine o provocare. Aceștia mi-au menținut spiritul tânăr, grație lor – acestor tineri extraordinari! 15 ani de <<Caracteres>> înseamnă pur și simplu o căutare permanentă de nou. Cu fiecare piesă jucată, cu fiecare nou scenariu făcut trebuie să găsești soluții care să corespundă gusturilor, plăcerilor. Au fost în jur de 50-60 de spectacole. Sincer nu m-am gândit niciodată la regrete, timpul s-a desfășurat cu atâta viteză, nu am avut timp, dar totuși regret că mă despart de copii. Sunt foarte atașată de ei, s-au țesut între noi niște legături colosale… Știu că voi menține legătura cu ei. Poate o să rămân cu ei, așa, onorific. Pensionarea mea s-a produs în urmă cu 4 ani, acum este definitivă, e o decizie personală, trebuie să te gândești la toate și să te retragi de pe scenă la momentul potrivit”, a declarat Ligia Clinciu.

În ceea ce privește viitorul <<Caracteres>>, ”m-aș bucura să preia cineva trupa, însă mărturisesc că nu m-ar surprinde să nu o facă nimeni. E o muncă uriașă, efort uriaș, sute de ore de repetiții, de investiție sentimentală, psihică, e ceva extraordinar”, mai crede dascălul.

Cu lacrimi în ochi, Clinciu le-a transmis elevilor săi că ”îi iubesc nespus și pentru fiecare dintre ei am un sertăraș în inima mea, îl deschid, mă gândesc la ei și îl închid la loc. Le mulțumesc din suflet”.

Mâine, manifestările vor continua cu un concurs de matematică (”Leon Birnbaum”) și cu ”Bilingvul în sărbătoare” – prezentarea publică a proiectului interdisciplinar din cadrul probei anticipate de bacalaureat cu mențiune bilingvă francofonă. Urmează un spectacol de karaoke și întâlnirea de 10 ani a promoției 2004, iar seara este rezervată tinerilor: Balul Majoratului 2014.


Zilele Liceului Teoretic Alexandru Papiu… de someseanul

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More