Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Zilele Municipiului Gherla: Mici, bere şi… cultură!

0 559

mici gherla

Cu un program mai puţin obişnuit, astăzi a început cea mai „mare” sărbătoare a oraşului Gherla. Spun mai puţin obişnuit, deoarece programul a început încă din această dimineaţă cu o competiţie sportivă necunoscută şi deloc apreciată . După cum aţi aflat, cu siguranţă, este vorba de concursul judeţean de pompieri la categoriile servicii voluntare şi firme private.

Este o competiţie antrenantă şi spectaculoasă datorită probelor incendiare (la propriu!). Din păcate, după cum am observat şi în anii trecuţi, în afară de familiile pompierilor, indivizii nu se înghesuie sa vadă şi altceva decât fotbal. Şi e păcat deoarece cam atât putem să le oferim voluntarilor care se luptă an de an cu neglijenţa şi nepăsarea multora care provoacă incendii de mirişte şi nu numai. Dacă ati ratat etapa de astăzi, mâine se va desfăşura pe stadion etapa firmelor private. Deşi evenimentul sportiv începe destul de devreme poate ajungeţi pe stadionul municipal să aflaţi în detaliu despre ce este vorba (merită!).

În mică parte, programul m-a surprins într-un mod plăcut datorită faptului că se întinde pe mai multe zile, fapt care atestă că ne apropiem, cantitativ dar şi calitativ de sărbătorile marilor oraşe din România. În zilele de festin vor exista expoziţii, o lansare de carte şi o şezătoare literară. Parcă-parcă e ceva mai mult ca şi în anii trecuţi pe nişa culturii. Poate ziceţi că nu interesează pe nimeni acest domeniu, însă s-a observat in ediţiile trecute o prezenţă numeroasă la liniştitele evenimente culturale. Programul propune să nu rataţi nici măcar un eveniment, însă expoziţiile de clepsidre (Dinu Virgil Ureche), de jucării de colecţie (Daniel Prigoană), machete auto (Alex Rotar), după părerea mea, nu merită a fi omise. Ştiu, este puţin, însă programa propusă în acest an încearcă să promită mai mult pentru viitor. De asemenea, omul de teatru şi televiziune, Cornel Udrea îşi va lansa o carte destul de interesantă numită sugestiv „Predau limba engleză fără profesor”. Pasionaţii de literatură vor avea parte şi de o lansare de carte a lui Iulian Dămăcuş, un scriitor cu multe premii obţinute de-a lungul anilor. Recomand să treceţi pe la astfel de evenimente pentru a vă elibera mintea de zgomotul produs de majoritatea artiştilor invitaţi la festival.

Am început cu ultima parte din titlu şi anume, cultura, pentru că după cum am scris, programul Zilelor se diversifică de la an la an. În acest an avem parte de mai multe evenimente culturale şi evenimente sportive pe lângă clasicele concerte de muzică populară şi „uşoară”. Pe majoritatea ne plictisesc evenimentele culturale, dar apare aşa-numitul efect de agendă din mass-media: cu cât acorzi atenţie mai multă unui eveniment cu atât evenimentul va deveni mai cunoscut şi apreciat de oameni. Legat de artiştii care vor urca pe scenă nu vreau să comentez pentru că aş fi subiectiv. Organizatorii aduc ceea ce se cere: muzica comercială a artiştilor playback. Sunt de apreciat însă talentele locale care an de an încântă la acelaşi nivel ridicat, o anumită categorie de gherleni. Sunt de părere, ca şi mulţi dintre voi, că gherlenii talentaţi trebuie promovaţi pe plan local prin toate mijloacele. Nu ştiu cât de mult merită osteneala acestora, pregătirea pentru spectacol şi reprezentaţia propriu-zisă, având în vedere sumele infime cu care au fost răsplătiţi la fiecare spectacol. Cu toate acestea majoritatea artiştilor locali sunt tineri şi datorită vârstei vor să realizeze cât mai multe, satisfacţia lor dar şi a părinţilor urcând pe primul loc.

Au existat multe voci care au contestat decizia organizatorilor de a muta festivalul pe stadion. Nu înţeleg de ce. În mai toate marile oraşe concertele s-au mutat pe stadioane. Efect benefic, având în vederea eliminarea zgomotului şi a mirosului de mici care ajungea până în apartament. Gherlenii din zona autogării se vor putea odihni, nu vor mai sta în mirosul gunoaielor rămase în urmă, iar copacii, maşinile şi scările de bloc nu vor mai emana miros de urină. Turiştii care ne vor vizita în această perioadă nu vor da în fiecare dimineaţă peste mormanele resturi menajele şi miros autentic de mititei. Cred în continuare că aceste zile ale oraşului sau satului este, de fapt un festival al mititelului. Nu trebuie să ne învinovăţim. Aşa cum nemţii au la festivaluri celebrii lor cârnaţi, aşa are românul, mititelul. Nu m-ar mira să apară printre tarabele micilor comercianţi care s-au „bătut” şi în acest an pe locul oferit de organizatori să apară şi un stand McDonald`s care să vândă deja celebrii McMici; trebuie să ţinem pasul cu evoluţia. Cu toate acestea grijă mare la micii care conţin un nivel ridicat de carbonaţi de sodiu. Legat de bere nu avem ce comenta, putem spera doar la vreme bună, atât noi clienţii, cât şi comercianţii. Inevibtabil, se va putea verifica pe viu studiul Asociaţiei Berarii României care ne spunea acum trei săptămâni ca doi din trei ardeleni consumă bere când ies în oraş.

Acestea fiind spuse, micii, berea şi cultura ne aşteaptă de astăzi până duminică pe stadion sau în celelalte locaţii.

zilelegherla2013program

sursa foto: gherlainfo.ro

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More