Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ziua Costumului Popular la Năsăud, eveniment ce vrea să intre în Cartea Recordurilor

0 159

 Ziua Costumului Popular, sărbătorită în acest an duminică, 14 mai, se dorește a fi un mare eveniment, având ca scop intrarea în Cartea Recordurilor.

”Intraţi alături de noi în Cartea Recordurilor cu ocazia Zilei Costumului Popular, în data de 14 mai 2017, la Năsăud, unde ne propunem să adunăm cel mai mare număr de participanți îmbrăcați în costum popular într-un singur loc, în același timp. Evenimentul este unul istoric şi va pune în valoare tradiţia portului popular românesc, unic în lume, păstrat încă şi purtat cu mândrie în Ţara Năsăudului, patria costumului popular. Suntem convinși că doar dacă vă avem alături, demersul nostru va avea succesul scontat! Preconizăm participarea a peste 10.000 de persoane. Maialul elevilor năsăudeni, manifestare culturală cu tradiție de peste 145 de ani, aduce cu certitudine plus valoare acestui important eveniment. Vă aşteptăm să purtaţi cu bucurie costumul popular împreună cu noi!”, anunță organizatorii.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținute în compania ministrului Culturii, Ioan Vulpescu, că în data de 14 mai județul va încerca să intre în Cartea recordurilor, sărbătorind Ziua Costumului Popular prin prezența a aproximativ de 10.000 de oameni îmbrăcați în straie tradiționale, pe străzile orașului Năsăud.

„Profit de prezența domnului ministru aici pentru a-i mulțumi foarte mult pentru faptul că, pentru prima dată, Ministerul Culturii se implică alături de autoritățile locale în organizarea unor evenimente culturale importante și asta nu face altceva decât să ne stimuleze. (…) Vrem să punem județul Bistrița-Năsăud pentru prima dată în Cartea recordurilor, adică să avem îmbrăcați simultan 8.000—10.000 de oameni, ne propunem noi. Avem nevoie de cinci mii ca să batem acest record. Ultimul record este de patru mii și câteva sute de oameni. Sunt încrezător că, împreună cu toți colegii noștri primari, cu toți binevoitorii vom reuși să ne atingem acest deziderat. Ministerul Culturii, cu sprijinul domnului ministru, este principalul nostru partener, al Consiliului Județean și al Primăriei orașului Năsăud. (…) Avem tradiții extraordinare, avem porturi populare extraordinare, pe care din păcate nu le valorificăm la potențialul și la nivelul la care ar putea fi ridicate”, a spus Radu Moldovan.

Ministrul Culturii a precizat că aportul financiar al instituției pe care o conduce este de 75.000 lei.

Programul evenimentului:

Orele 11.00 – 12.00: Constituirea coloanei de participanți în fața Casei de Cultură “Liviu Rebreanu” din Năsăud.

Orele 12.00 – 12.30: Parada costumului popular pe traseul: Casa de Cultură “Liviu Rebreanu” din Năsăud – Stadionul orașului Năsăud.

Orele 12.30 – 13.00: Aranjarea participanților pe stadion.

Orele 13.00 – 13.15: Cuvânt de deschidere oficialități și reprezentant Cartea Recordurilor.

Orele 13.15 – 14.00: Roata de la Runcu Salvei. Jocuri populare din diferite zone etnofolclorice ale României. Joc în perechi de pe valea Someșului – Coordonator: Marin Barbu.

Orele 14.00 – 15.00: Decernare diplome pentru elevii școlilor năsăudene, premiați la olimpiade și concursuri școlare – Etapa națională. Spectacolul elevilor năsăudeni.

Orele 15.00 – 18.00: Prezentare “Produs în Bistrița-Năsăud”. Ateliere dansuri tradiționale din diferite zone folclorice ale României – Coordonator: Marin Barbu.

Orele 11.00 – 18.00: Expoziție cu vânzare de produse tradiționale ”Produs în Bistrița-Năsăud”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria orașului Năsăud, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Turismului, CNIPT Năsăud, Casa de Cultură ”Liviu Rebreanu” Năsăud, Asociația “Produs în Bistrița-Năsăud”, ADI Turism, Centrul Județean pentru Cultură și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Acum doi ani, Camera Deputaţilor a decis ca a doua duminică din luna mai să fie Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România. În această zi în urmează să fie organizate manifestări cultural artistice, prin care să se promoveze valoarea portului popular românesc din toate zonele.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More