Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ziua Holocaustului în România a fost comemorată la LAPI Dej – FOTO/VIDEO

0 194

comemorare Holocaust evrei LAPI Dej (10)

Sala media a Liceului Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” din Dej a găzduit astăzi, cu ocazia Zilei Holocaustului în România, mai multe activități de comemorare a victimelor nazismului.

La evenimentul organizat de profesorii de istorie ai școlii, în frunte cu prof. Valeria Huza, au participat Iosif Farkaș, președintele Comunității Evreiești din Dej, ing. Marius Birnbaum, mai multe cadre didactice din cadrul liceului, între care și directorul Dorina Gherman, precum și elevii claselor IX–XII.

Cei prezenți la această activitate au putut admira o expoziție grafică și colaj cu tema principală „Holocaustul”, o expoziție de carte intitulată „Comemorarea victimelor Holocaustului” și mai multe proiecții cu fotografii din lagărele de concentrare naziste, alături de prezentări istorice realizate de elevele Ioana Vaida („Holocaust – O lacrimă pe o filă de istorie”) și Liana Toderean („Holocaustul – O industrie a morții”). Totodată, trei elevi au citit mărturia unuia dintre supraviețuitorii lagărelor.

La finalul acestui eveniment au luat cuvântul Iosif Farkaș, președintele Comunității Evreiești din Dej și ing. Marius Birnbaum, care au adus mulțumiri elevilor implicați în acest proiect dar și cadrelor didactice. Totodată aceștia au lansat o invitație elevilor dejeni de a fi prezenți joi, 23 octombrie, la dezvelirea unui monument ce va fi ridicat în Pădurea Bungăr.

Activitățile de comemorare a victimelor Holocaustului au avut loc în toate școlile din Dej și din zonă.

Ziua Holocaustului este comemorată la 9 octombrie, dată la care, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina de Sud, teritoriu aflat atunci sub administraţie românească. Ea a fost instituită printr-o hotărâre de Guvern, la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.

În Holocaustul din România şi-au pierdut viaţa între 200 și 400 de mii de evrei.

*Mai multe detalii despre evenimentul de astăzi puteți afla de la prof. Valeria Huza (în cadrul materialului VIDEO de mai jos).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More