Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet-sub sloganul ”Fără ură, cu toleranţă”

0 423

Potrivit unui studiu naţional despre fenomenul de bullying, trei din 10 copii sunt marginalizaţi de colegii de şcoală, fiind excluşi din grupuri şi astfel izolaţi. Mai grav chiar, unul din patru copii a fost umilit public, în faţă altora, iar trei din 10 elevi sunt ameninţaţi cu bătaia de către alţi colegi. Acest studiu a fost realizat de organizaţia Salvaţi Copiii în 2016.

Astfel, 73% dintre copii au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar, 58% au asistat la astfel de situații de hărțuire și umilire în propria clasă, 46% în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online.Aceste date indică intensificarea discursului instigator la ură (DIU) față de grupurile vulnerabile din societate, mai ales în mediul online.

Organizația Salvați Copiii România lansează o competiție de proiecte adresată elevilor,pentru a combate fenomenul de bullying în grupurile de copii, indiferent de forma în care se produce .

Aceasta competitie este desfășurată sub titulatura ‘Fără ură, cu toleranță.’ Aflat la a șaptea ediție, concursul derulat cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet se încadrează în mișcarea globală de combatere a discursului instigator la ură ‘No hate speech movement’.

‘Toleranța și acceptarea celorlalți sunt lecții esențiale, care garantează, pe termen lung, integrarea emoțională și socială a copilului. Copiii au praguri de sensibilitate nebănuite, iar izolarea, marginalizarea, hărțuirea lor pe orizontală, venind așadar din partea altor copii, sunt cumplite și cu mari repercusiuni. Prin această campanie integrată, continuăm demersurile educaționale desfășurate în cadrul programelor Ora de Net și Drepturile Copilului, contribuind în același timp la facilitarea procesului de învățare’, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Miza concursului este cea a conștientizării efectelor pe care situațiile de bullying le au asupra tuturor celor implicați, fie că vorbim despre victimă, despre agresor sau despre martor. La concurs pot participa elevii și profesorii din învățământul preuniversitar. Concursul se va derula în perioada 7 februarie — 24 martie 2017, iar copiii și adolescenții vor putea participa potrivit categoriei de clasă în care se încadrează: Categoria I : elevi clasele 0 — IV; Categoria II : elevi clasele V — VIII; Categoria III : elevi clasele IX — XII. Înscrierea în concurs  si regulamentul complet se găsesc accesând pagina http://oradenet.salvaticopiii.ro/concurs2017

Câștigătorii  vor primi diplome din partea Ministerului Educației Naționale. Recompensarea claselor câștigătoare va fi sprijinită de AllView și Telekom România și va consta în echipamente care vor facilita procesul educațional.

Autor: Alina Mînzat, student Jurnalistică

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More