Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Cluj: Patru participanți amendați după ce au afișat steagul Transilvaniei de dinainte de 1918

0 142

Peste 500 de etnici maghiari au participat azi la un marş pe străzile municipiului Cluj-Napoca, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Participanții au comemorat Revoluţia maghiară din 1848 și au intonat cântece patriotice din perioada paşoptistă. Evenimentul nu a fost lipsit de incidente.

Participanţii la manifestare s-au adunat miercuri în jurul orei 11 în faţa Institutului Teorlogic Protestant din Cluj Napoca, de unde, la ora 12, au pornit în marş spre Piaţa Unirii, cântând cântece din perioada paşoptistă.

Etnicii maghiari au venit la marş cu steaguri ale României, Ungariei, Transilvaniei şi ale Ţinutului Secuiesc.

Unul dintre participanți a afișat steagul Transilvaniei de dinainte de 1918, acesta fiind invitat de către organizatori să părăsească evenimentul pentru a nu incita spiritele. Soos Sandor, preşedintele PPMT – Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, filiala Cluj -, care purta steagul Transilvaniei şi cel al Ungariei, a fost rugat de către organizatori să plece, însă acesta a refuzat, astfel că s-a cerut intervenția jandarmilor clujeni.

Comunicatul Jandarmeriei Cluj

În data de 15.03.2017, efective de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă ‘Ștefan Cicio-Pop’ Cluj-Napoca au asigurat măsurile de ordine publică la manifestarea comemorativă autorizată organizată de către Uniunea Democrată Maghiară din România — Filiala Cluj, cu ocazia ‘Revoluției Maghiare de la 1848’ și a ‘Zilei Maghiarilor de Pretutindeni’.

Chiar dacă manifestarea s-a desfășurat pașnic și civilizat, pe timpul marșului spre Catedrala Sf Mihail, și-au făcut apariția 4 persoane care au expus steagul Transilvaniei de dinainte de 1918. Organizatorul activităților s-a delimitat de acțiunea acestora, cerându-le să nu desfășoare steagul ori să părăsească manifestarea.

Cele 4 persoane au refuzat să dea curs solicitărilor organizatorului, drept pentru care acesta a solicitat sprijinul jandarmilor din dispozitivul de ordine publică.

Ca urmare a celor sesizate de către organizator, jandarmii au identificat persoanele și au aplicat 4 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1500 lei, conform art. 26, lit f), din Legea 60 din 1991 republicată, pentru ‘refuzul de a părăsi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acțiunilor’ și nu cum s-a vehiculat pe anumite canale de comunicare, că intervenția jandarmilor s-a datorat faptului că cele 4 persoane ar fi afișat anumite însemne, respectiv steagul Transilvaniei de dinainte de 1918.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More