Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită azi la Dej și în alte orașe din Transilvania

0 128

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită azi, atât la Dej, cât și în mai multe oraşe din Transilvania, evenimentul fiind dedicat comemorării eroilor din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

La Dej, Ziua maghiarilor de pretutindeni este sărbătorită la SAla Mare a Primăriei Dej, cu începere de la ora 15.

La Cluj-Napoca, maghiarii vor porni într-un marş de la Institutul Teologic Reformat până la Biserica „Sfântul Mihail”, unde se va oficia o slujba.

La prânz urmează să se depună coroane de flori la plăcuţa poetului Petofi Sandor, oficialităţile urmând să susţină discursuri.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată la Arad în Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare, cu o serie de spectacole şi depuneri de coroane de flori. Conform unui comunicat de presă al UDMR Arad, de la ora 14.00 va avea loc manifestarea „Tradiţii maghiare”, cu programe pentru copii, meşteşuguri tradiţionale, expoziţie şi târg de cărţi. Cu începere de la ora 15.00, va avea loc gala dansului popular maghiar din judeţul Arad, la care participă ansamblul „Búzavirág” din Pecica, ansamblul „Leveles” din Satu Nou şi ansamblul „Kankalin” din Zimandu Nou.

Tot la Arad, cu începere de la ora 16.00 va fi marcat momentul „15 Martie 1848” printr-o festivitate de depunere de coroane. Coroanele de flori vor fi depuse atât la Statuia Libertăţii, monumentul
amplasat de maghiari în parc, cât şi la Arcul de Triumf.

La Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad va avea loc, cu începere de la ora 18.00, spectacolul Festiv „Aranypetofi”, cu participarea artiştilor Balog József, Harsányi Attila, Farkas Tamás, Móricz Bence, Pap Johanna, Farkas Ágnes, Duffner Melinda, Natalia Constantin, precum şi a ansamblului muzical „Juhász” din Subotica (Serbia).

La Sfântu Gheorghe va avea loc, de la ora 15.00, un miting organizat cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Manifestările centrale din Covasna au loc la Târgu Secuiesc, unde ziua a început cu o slujbă ecumenică în biserica reformată, urmată de un program festiv cu participarea elevilor şi profesorilor Colegiului Reformat şi a celor din „Mezőtúr”. Coroane de flori au fost depuse la basorelieful lui Petőfi Sándor, după care în curtea Colegiului Reformat are loc un programul artistic de sărbătoare, la statuia lui Petőfi. Şi la Şcoala Generală „Turóczi Mózes” are loc un program artistic comemorativ, precum şi depuneri de coroane de flori.

La centrul de Învăţământ Tehnologic „Gábor Áron” se desfăşoară „Focul lui martie”, un montaj literar muzical de poezii, iar la Liceul Pedagogic „Bod Péter” are loc un alt program artistic, precum şi depuneri de coroane de flori.

Manifestări similare au loc la Monumentul Eroilor., la Şcoala Generală „Turóczi Mózes” şi la Şcoala Generală „Molnár Józsiás”.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

 

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More