Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ziua mondială de sensibilizare față de autism

0 94

Ziua mondială de sensibilizare față de autism („World Autism Awareness Day”) se află la cea de-a X-a ediție, fiind marcată la nivel mondial, cu scopul de a dinamiza eforturile de promovare a unei mai bune înțelegeri a autismului și de a crește nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.

Culoarea simbolică a acestei zile este albastru. Clădiri importante din întreaga lume, precum Taipei World Financial Center, Emirates Spinnaker Tower din Portsmouth, Marea Britanie, Empire State Building din New York, Doha Tower din Qatar, celebrul altar cu faimoasa statuie Lady din Libanul vor fi iluminate în albastru pentru a marca Ziua mondială de sensibilizare față de autism din 2017, potrivit site-ului www.autismspeaks.org.

Cu prilejul acestei zile, la nivel internațional, sunt organizate marșuri ale tăcerii, concerte, simpozioane și conferințe tematice. În cadrul acestora, sunt prezentate informații cu privire la depistarea precoce, evoluția, terapiile, standardele de îngrijire specifice persoanelor cu autism, atât de specialiștii din domeniu, cât și de persoanele care au în grijă copii cu autism, urmărindu-se o colaborare cât mai bună între cele două părți.

Ziua mondială de sensibilizare față de autism a fost decisă de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007, fiind propusă de reprezentanții statului Qatar și sprijinită de către toate statele membre.

Evenimentul ONU dedicat World Autism Awareness Day 2017 este organizat de Departamentul de Informare Publică și Departamentul Afacerilor Economice și Sociale al Națiunilor Unite, pe 31 martie 2017. Tema propusă spre abordare: „Spre autonomie și auto-determinare” face trimitere la Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD), care prevede respectarea autonomiei individuale, inclusiv a independenței persoanelor (articolul 3), subliniind că „persoanele cu dizabilități au dreptul la recunoașterea, oriunde s-ar afla, a capacității lor juridice” (articolul 3).

În mesajul său pentru ediția din acest an, secretarul general al ONU, António Guterres, subliniază că „marcarea acestei zile trebuie să joace un rol în schimbarea atitudinii față de persoanele cu autism și în recunoașterea drepturilor lor în calitate de cetățeni, care, la fel ca toți ceilalți, au dreptul să solicite aceste drepturi și să ia decizii privind viața lor, în conformitate cu lor voința și preferințele proprii”, potrivit www.un.org.

Pentru 2017 „Să rupem împreună barierele pentru autism — să construim o societate accesibilă” este tema aleasă la nivel european de asociația internațională Autism-Europe, al cărei obiectiv principal este acela de a apăra drepturile persoanelor cu autism și ale familiile lor și de a-i ajuta să își îmbunătățească calitatea vieții, potrivit www.autismeurope.org. În alegerea temei Autism-Europe a avut în vedere mesajul transmis de Națiunile Unite.

 

Noaptea zilei de duminică, 2 aprilie 2017, a fost declarată Noaptea Albastră a Autismului, iar sediile instituțiilor ce s-au alăturat acțiunii, vor fi iluminate în albastru, între acestea, numărându-se: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național „George Enescu”, Sala Radio, Sediul Kaufland din Barbu Văcărescu și creart — Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

În lume, unul din 68 de copii suferă de această tulburare. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație și este de aproximativ 4,5 ori mai frecvent în rândul băieților (1 în 42) decât în rândul fetelor (1 din 189), potrivit datelor publicate de www.cdc.gov. În România, sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autist. Autismul nu se poate vindeca, dar printr-o intervenție timpurie intensivă, până la 47% dintre copiii cu autism pot avea o viață independentă. Fără terapie, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se agravează în timp. Implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului — este necesară o informare continuă și o participare activă în programul de terapie. Autismul a fost considerat în trecut o boală rară.

Autismul este o boală caracterizată de scăderea capacității de a interacționa în plan social și de a comunica, de un comportament stereotip și repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de 3 ani. Tulburările de spectru autist (TSA) sunt complexe, au cauze multiple și pot afecta creierul în moduri diferite.

Persoanele cu autism au nevoie de terapie continuă, care vizează îmbunătățirea sau dezvoltarea abilităților de comunicare, combaterea izolării sociale, formarea unei anumite rutine, acumularea de informații și cunoștințe, estomparea comportamentelor disruptive etc. Întreruperea terapiei sau fluctuațiile de participare la ședințele terapeutice conduc, de cele mai multe ori, la înregistrarea unui regres sau la consecințe ireversibile. Pe lângă terapia individuală este nevoie și de terapie de grup care să vizeze procesul de dezvoltare a propriei personalități sociale.

În 1943, doctorul Leo Kanner a descris pentru prima dată 11 copii care s-au prezentat la clinica sa cu o combinație de grave deficiențe de vorbire și marcate de anormalități în interacțiunea socială, având o înclinație spre comportamente stereotipe, repetitive. Acești 11 copii au fost primii copii diagnosticați cu autism infantil.

De-a lungul istoriei sale, Națiunile Unite au promovat drepturile și bunăstarea persoanelor cu handicap, inclusiv a copiilor cu dizabilități de dezvoltare.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More