Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ziua mondială fără mașini, marcată anual la 22 septembrie

0 38

Ziua mondială fără mașini este marcată, anual, la data de 22 septembrie. Scopul imediat este descurajarea, pe cât posibil, a circulației cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanță, a transportului în comun.

Pe termen lung, se dorește crearea comunităților în care atât magazinele, cât și locurile de muncă se află în apropierea domiciliilor, la distanțe ce pot fi ușor parcurse în plimbare.

Începând cu anul 2000, această inițiativă a fost promovată de Comisia Europeană pentru întreg continentul. Ulterior, evenimentul a fost organizat de tot mai multe orașe din întreaga lume, astfel încât Ziua fără mașini a devenit internațională.

Pe plan european, Ziua mondială fără mașini este precedată de Săptămâna europeană a mobilității, care în 2016 a debutat la 16 septembrie și se încheie la 22 septembrie. Tema actuală a evenimentului este ”Mobilitatea inteligentă și sustenabilă — o investiție pentru Europa”, căutându-se modalități de transport cât mai ieftine și prietenoase cu mediul, acolo unde renunțarea la transportul motorizat nu este o opțiune.

Ziua mondială fără mașini are loc în contextul în care, la 20 septembrie 2016, un studiu realizat de grupul Transport & Environment arată că pe șoselele din Europa rulează 29 milioane de vehicule diesel nocive, care depășesc limitele legale de poluare. Cel mai mare număr se înregistrează în Franța (5,5 milioane), Germania (5,3 milioane), Marea Britanie (4,3 milioane), Italia (3,1 milioane), Spania (1,9 milioane) și Belgia (1,4 milioane).

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More