Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ziua mondială a persoanelor cu sindrom Down la DGASPC Cluj

0 107

Centrul Comunitar Judeţean Cluj – Complex de Servicii Sociale Comunitare pentru Copii şi Adulţi Cluj, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj vă invită să luaţi parte la activităţile organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Persoanelor cu Sindrom Down, sub egida mesajului ,,Fără bariere”.

Astfel, în data de 21 martie 2016, între orele 9.30 – 12.00, Centrul Comunitar Judeţean Cluj, va organiza un workshop pentru părinţi, mic dejun fără bariere, precum şi o serie de alte activităţi interactive pentru copii, urmând ca între orele 14.00 – 16.00, în Piaţa Unirii din municipiul Cluj – Napoca, să se desfăşoare o manifestare de conştientizare a comunităţii clujene în contextul integrării sociale a persoanelor cu Sindrom Down.

Abordarea Centrului Comunitar Judeţean vizează îndreptarea atenţiei spre diversitate dintr-o perspectivă integratoare, în care să se dezvolte diferite mecanisme şi instrumente necesare în contextul garantării unei educaţii de calitate pentru viaţa autonomă. Astfel la Cluj, prin înfiinţarea Centrului Comunitar Judeţean, a crescut adresabilitatea şi numărul de servicii de recuperare destinate persoanelor cu Sidrom Down.

Sindromul Down este o alterare genetică, ocazionată de prezenţa celui de al treilea cromozom în perechea 21, care a fost descoperit în 1959 de către cunoscutul cercetător francez Jérôme Lejeune Down, părintele geneticii moderne.
În prezent, la nivel mondial există peste şase milioane de persoane cu Sindrom Down. În judeţul Cluj, în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj figurează un număr de 70 de adulţi şi 94 de copii cu Sindrom Down. Statisticile la nivel naţional, evidenţiază un număr de 4420 de persoane cu Sindrom Down.

Simptomele Sindromului Langdon Down variază larg de la copil la copil, în timp ce unii copii au nevoie de asistenţă medicală deosebită, alţii duc o viaţă independentă.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More