Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Ziua Naţională a Portului Tradiţional la Năsăud. 5.000 de oameni s-au prins în horă – VIDEO

0 187

Cinci mii de persoane, inclusiv turişti din străinătate, au participat, duminică, în Năsăud, la sărbătorirea Zilei Naţionale a Portului Tradiţional din România, la care a fost prezent, îmbrăcat în costumul popular specific zonei natale, şi vicepremierul Vasile Dâncu.

Ziua Naţională a Portului Tradiţional a fost marcată într-un mod inedit în patria costumului popular, în Ţara Năsăudului, unde peste 5.000 de persoane îmbrăcate în costume populare au participat la prima sărbătoare oficială a acestei zile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ziua Naţională a Portului Tradiţional a fost instituită în cea de-a doua duminică din luna mai printr-o lege care a fost publicată pe 13 mai 2015 în „Monitorul Oficial”.

Pentru a marca această zi la Năsăud, considerată zona cu cele mai frumoase costume populare din ţară, a fost organizat un eveniment demn de Cartea Recordurilor: 5.000 de oameni îmbrăcaţi în costume populare, vechi de zeci de ani sau noi, stilizate, au participat la paradă.

„Prin acest eveniment vrem să arătăm, în primul rând, că aici, în Ţara Năsăudului, este patria costumului popular. Avem mii de costume populare şi foarte important este că încă se mai cos în Ţara Năsăudului aceste costume populare pentru toată ţara. Asta este foarte important, ca toată ţara să ştie că patria costumul ei popular e în Ţara Năsăudului”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, unul dintre organizatorii evenimentul, Claudia Andron, reprezentant al Asociaţiei de Promovare a Turismului „Turist în Bistriţa-Năsăud”.

Evenimentul a debutat cu o paradă care a pornit din faţa Primăriei Năsăud, a trecut prin centrul oraşului Năsăud şi s-a oprit pe stadion unde cei 5.000 de participanţi s-au prins într-o horă şi au jucat Roata de la Runc – un dans tradiţional specific zonei.

În horă s-a prins şi vicepremierul Vasile Dâncu, originar din Runcu Salvei (comună aflată la doar câţiva kilometri de Năsăud), îmbrăcat şi el în costum popular tradiţional şi purtând pe cap clopul cu pană de păun, specific zonei.

Vasile Dâncu a purtat un clop cu şapte rânduri de pene de păun, pe care în trecut îl purtau numai feciorii înstăriţi din sat.

„Întodeauna vin acasă cu drag şi mă bucur să vedem că nu ne-am pierdut nici costumul popular şi nici sufletul. Vreau ca împreună cu năsăudenii să reînviem tradiţia costumului popular în România. Cred că suntem un exemplu pentru România, acesta fiind şi primul an în care se sărbătoreşte Ziua Naţională Costumului Popular. Mă bucur că noi arătăm primii că ne-am păstrat costumele populare tradiţionale şi le purtăm cu mândrie”, a declarat vicepremierul.

Organizatorii nu au reuşit la ediţia din acest an să adune suma necesară evaluării impuse de Guinness Book.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More