Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ziua Națională a României, sărbătorită la Dej fără fastul de altă dată – FOTO/VIDEO

0 121

Pe o ninsoare ca în povești, câteva sute de dejeni s-au adunat azi în piața centrală a orașului pentru a sărbători Ziua Națională a României, 1 Decembrie fiind celebrată însă fără fastul din alți ani.

Programul manifestărilor a debutat la ora 14:30, la bustul Cardinalului Iuliu Hossu din cartierul 1 Mai, unde a fost oficiată o slujbă religioasă și apoi a avut loc depunerea de coroane de flori din partea oficialităților locale și județene, a instituțiilor dejene și a partidelor politice.

O altă depunere de coroane de flori a avut loc apoi la statuia celor trei corifei din Piața Bobâlna, tot aici fiind oficiată o altă slujbă religioasă. După alocuțiunea primarului Costan Morar a avut loc defilarea Gărzii de Onoare și a efectivelor de la Jandarmerie și Pompieri, pentru ca apoi programul manifestărilor să continue cu un spectacol omagial dedicat împlinirii a 98 de ani de la Marea Unire.

Artiști locali îndrăgiți, coordonați de orchestra dirijată de Zeno Zanc au susținut un spectacol folcloric, presărat de cântece patriotice și colinde, însă au fost nevoiți să-și desfășoare recitalurile pe trotuarul de lângă Parcul Mic, asta pentru că autoritățile locale nu au fost în stare să instaleze o scenă pentru artiști. Un alt aspect care a contribuit la scăderea gradului de fast cu care eram obișnuiți de Ziua Națională a României a fost și faptul că în acest an nu a mai avut loc admirata retragere cu torțe a militarilor dejeni.

Punctul culminant și de final al manifestărilor de azi a fost focul de artificii, unul care ar fi fost mult mai spectaculos dacă mulțimea prezentă putea vedea cu adevărat artificiile de umbrelele deschise de ceilalți participanți ca să nu le intre fulgii de nea în ochi. Scoaterea din program a retragerii cu torțe a făcut ca artificiile să pornească mai repede decât era stabilit în program, astfel că foarte mulți dejeni care au venit în centrul orașului special pentru artificii, le-au ratat.

Din păcate, nici în acest an cei mici și cei mari nu au putut să se bucure de pornirea iluminatului festiv și a bradului de Crăciun chiar de 1 Decembrie, așa cum se întâmplă în majoritatea orașelor din România. Asta pentru că autoritățile locale nu au achiziționat încă bradul care va fi amplasat în centrul orașului și nici nu au finalizat instalarea luminițelor de sărbători, deși unele dintre ele sunt rămase încă agățate în zona centrală de anul trecut.

Manifestările s-au încheiat cu o masă populară, dejenii fiind invitați de către municipalitate la o porție de sarmale gustoase și aburinde, pregătite de către bucătăresele cantinei de ajutor social și angajatele Primăriei Dej.

Sărbătoarea Zilei Naționale a României a reprezentat un bun prilej pentru politicieni de a face o baie de mulțime, având în vedere că suntem în plină campanie electorală. Astfel, la depunerile de coroane de la Dej au participat pe lângă primarul Costan Morar, viceprimarul Teodora Muncelean și consilierii locali, deputatul Cornel Itu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj Marius Mînzat, consilierii județeni Vasile Sălătioan și Dan Gavrea, senatorul Alexandru Cordoș, Vicențiu Știr, președintele ALDE Dej, dar și reprezentați ai PSD, PNL, ALDE, PRM, PUS sau Partida Romilor.

Iar dacă la București s-a iscat un uriaș scandal pentru că unele personalități politice nu au fost invitate să ia loc lângă președintela României la tribuna oficială, la Dej nu a fost cazul de astfel de necazuri, asta pentru că nu a existat o tribună oficială pentru invitații mai cu funcții, aceștia așezându-se în mulțimea de pe trotuar, alături de muritorii de rând.

Bineînțeles, coroane de flori au fost depuse în memoria eroilor neamului și de conducerea Poliției Dej, a  Garnizoanei Dej, a Jandarmeriei, Pompierilor, Spitalului Municipal și Ambulanței, dar și de reprezentanți ai instituțiilor publice, instituțiilor de învățământ și societăților comerciale.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1304600212936076.1073742335.467241263338646&type=3

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More