Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Destine Holidays

Ziua Protecției Civile marcată cum se cuvine la Bistrița, Baia Mare sau Zalău

0 63

ziua_protectiei_civile

În fiecare an, pe 28 februarie, aniversăm Ziua Protecției Civile din România, dată la care în anul 1933, prin Decretul Regal nr. 468 se aproba ,,Regulamentul de organizare și funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop ,,limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populației și resurselor teritoriului, fie asigurându-i protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”. Acesta este considerat actul de înființare a Protecției Civile.

Conceptul de protecție civilă a evoluat de la ,,apărarea pasivă” la ,,apărarea locală antiaeriană”, în 1952 (prin Decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi ,,apărarea locală antiaeriană” își schimbă denumirea în ,,apărarea civilă” în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de ,,protecție civilă” (în Legea apărării naționale nr.45 din 1 iulie 1994). În luna octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri. În anul 2004 a fost promulgată Legea nr. 481 privind protecţia civilă în România.

De-a lungul celor 82 de ani de la înfiinţare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecţia Civilă din România a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele naționale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu.

Manifestări la Bistrița

Începând cu data de 15 decembrie 2004, prin unirea Grupului de Pompieri «Bistriţa» al județului Bistriţa – Năsăud şi a Inspectoratului de Protecție Civilă al județului Bistriţa – Năsăud, s-a înființat Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Bistriţa» al județului Bistriţa – Năsăud, serviciu de urgenţă profesionist constituit ca serviciu public deconcentrat în subordinea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în scopul managementului situaţiilor de urgenţă pe tipurile de risc din competenţă.

Vineri, 27 februarie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Bistriţa” organizează la Detașamentul de Pompieri Bistriţa, Secţia de Pompieri Năsăud şi Gărzile de Intervenţie Beclean, Prundu Bîrgăului, respectiv Sîngeorz Băi, între orele 10.00-14.00, Ziua Porților Deschise, activitate în cadrul căreia vizitatorilor li se vor prezenta reguli privind modul de comportare în cazul producerii unui cutremur de mare magnitudine (diseminarea mesajelor Campaniei naționale de informare și pregătire a populației ,,Nu tremur la cutremur”), principalele misiuni ale protecției civile ce vizează salvarea vieților omenești și înlăturarea efectelor distrugătoare produse de dezastrele naturale și tehnica de intervenție.

De asemenea, cadrele Inspecției de Prevenire vor împărţi pliante și broșuri privind semnificaţia Zilei Protecţiei Civile din România și modul de comportare în cazul producerii mai multor situații de urgență.

Manifestări dedicate „Zilei Protecţiei Civile din România” s-au derulat pe tot parcursul lunii februarie. Specialişti ai ISU Bistriţa au desfăşurat activităţi de informare preventivă în care au fost angrenate autorităţi publice locale, elevi, cadre didactice şi cetăţeni.

Manifestări la Zalău

Începând cu data de 15 decembrie 2004, activitatea de protecţie civilă se desfăşoară la nivel national în cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta iar la nivelul județului Sălaj în cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “POROLISSUM” al Judetului Sălaj.
Astăzi, la cei 82 de ani de existenţă, Protecţia Civilă, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘’Porolissum’’ al Judeţului Sălaj, se prezintă ca o structură flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor.

Pentru a marca acest eveniment Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj va organiza şi desfăşura o serie de activităţi vineri, 27 februarie 2015, va fi declarată „Ziua porţilor deschise” la sediul ISU şi al subunităţilor ocazie cu care vor fi invitaţi să participe cei interesaţi şi care vor putea să vadă expusă tehnica de luptă, se vor primii în vizită copii de la mai multe instituţii de învăţământ din judeţ. De asemenea împreună cu Direcţia Judeţeană Sălaj a Arhivelor Naţionale se va prezenta cadrelor un simpozion tematic dedicat celor 82 de ani de existenţă a protecţiei civile în România, materiale care vor fi postate şi pe site-ul inspectoratului; luna februarie s-a desemnat „Luna Protecţiei Civile”, iar tot la această dată cadrele ISU vor fi angrenate să participe la diferite compeţii sportive în cadrul „Cupei protecţiei civile” la minifotbal şi tenis de masă unde pompierii de la subunităţi se vor duela pentru trofeu.

Manifestări la Baia Mare

Tot mâine, la sala Millennium din Baia Mare, strada Vasile Lucaciu nr.2, începând cu ora 10, se va desfășura ședința festivă organizată cu ocazia Zilei Protecției Civile din România. La festivitate au fost invitați să participe: reprezentanți ai autorităților județene și locale, parlamentari, comandanţii şi şefii unităţilor şi instituţiilor aparţinând sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din garnizoana Baia Mare, membri ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, membri ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, şefi de instituţii cu care ISU Maramureş colaborează, cadre militare din Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale în activitate, în rezervă şi retragere, reprezentanţi ai cultelor religioase, ofiţeri şi subofiţeri din cadrul unităţii şi subunităţilor de intervenţie din judeţ.

În cadrul aceleași festivități vor avea loc înaintări în grad, înaintea expirării stagiului minim, ale cadrelor militare ISU și premierea câștigătorilor competițiilor organizate de către ISU cu ocazia acestei zile. De asemenea, pe Platoul din Piața Millennium, începând cu ora 10, va avea loc o expoziție a tehnicii de luptă a inspectoratului și vor fi organizate puncte de informare de unde vizitatorii vor putea obține pliante cuprinzând informații despre modul de comportare în situații de urgență și măsuri de prevenire ale acestora.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More