Someșeanul.ro
Stiri de pe Valea Somesului

Ziua Protecției Civile, sărbătorită azi, la 84 de ani de la înființare

0 43

Data de 28 februarie este un moment de mare însemnătate pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care marchează împlinirea a peste opt decenii de la înfiinţarea primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă din ţara noastră, legiferate prin semnarea Înaltului Decret Regal în 1930 de către regele Carol al II-lea şi publicarea Regulamentului Apărării Pasive contra atacurilor aeriene în Monitorul Oficial al României, trei ani mai târziu.

În fiecare an, pe 28 februarie, aniversăm Ziua Protecției Civile din România, dată la care în anul 1933, prin Decretul Regal nr. 468 se aproba ,,Regulamentul de organizare și funcționare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop ,,limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populației și resurselor teritoriului, fie asigurându-i protecția directă, fie micșorând eficacitatea atacurilor”. Acesta este considerat actul de înființare a Protecției Civile.

Conceptul de protecție civilă a evoluat de la ,,apărarea pasivă” la ,,apărarea locală antiaeriană”, în 1952 (prin Decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi ,,apărarea locală antiaeriană” își schimbă denumirea în ,,apărarea civilă” în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de ,,protecție civilă” (în Legea apărării naționale nr.45 din 1 iulie 1994). În luna octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri. În anul 2004 a fost promulgată Legea nr. 481 privind protecţia civilă în România.

De-a lungul celor 84 de ani de la înfiinţare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a făcut parte, Protecţia Civilă din România a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele naționale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu.

Primește notificări în timp real pe dispozitivul tău, abonează-te acum.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More